03-03-2019

Koen Becking, van 2007 tot 2012 directievoorzitter van de KRO, is de nieuwe prins van Oeteldonk (carnavalsnaam van Den Bosch). Als Amadeiro XXVI werd hij vanochtend om exact 11.11 uur ingehaald op het NS-station van de Noord-Brabantse hoofdstad.

Becking, geboren in 1969 in Alphen aan de Rijn, is sinds 2012 voorzitter van het college van bestuur van Tilburg University. Hij studeerde politicologie in Amsterdam en promoveerde in Utrecht tot doctor. Hij werkte onder meer bij het Ministerie van Justitie. 

In het Oeteldonkse verhaal is Amadeiro XXVI de zoon van Amadeiro XXV (Koos Woltjes), die sinds 2006 de scepter over Oeteldonk zwaaide maar vorig jaar aftrad. 

In tegenstelling tot de Rijnlandse carnavalstraditie, die ook in Oost-Brabant en Limburg geldt, wordt in Den Bosch niet elk jaar op 11 november een nieuwe prins carnaval gekozen. De Amadeiro’s blijven meerdere jaren aan de macht. 

Becking is rooms-katholiek, maar dat was volgens de Oeteldonkse carnavalsvereniging geen probleem. Er wordt nogal eens beweerd dat de prinsen zowel van buiten Oeteldonk moesten komen als protestant moesten zijn. Maar dat was zeker in de beginperiode van het Oeteldonkse verhaal niet het geval. Amadeiro I (Francois Hohmann), II (Johan Gostelie) en IV (Jan Bax) waren immers geboren en getogen Bosschenaren. Amadeiro I en III (Gaston Lambriex, geboren in Maastricht) woonden zelfs in Den Bosch. Amadeiro II woonde in Birmingham, maar kwam ieder jaar met de boot naar zijn geboorteplaats. In 1894 overleed hij echter op tragische wijze aan de gevolgen van die reis. Amadeiro I en Amadeiro III waren beiden niet protestant maar juist rooms-katholiek. Pas na Amadeiro IV (1900-1910) kwamen ze uit andere gemeenten en waren dan meestal ook protestant.

De volledige naam van de nieuwe heerser van Oeteldonk luidt: Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo, Ridder van het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen enz, enz, enz.

Amadeirois een anagram van ‘omdraaie’, wat volgens veel Bosschenaren de oorsprong van deze prinsennaam is. Met carnaval vervalt vaak de sociale hiërarchie en worden de dingen vaak letterlijk en figuurlijk op hun kop gezet.