14-05-2020
In Pakistan is tijdens de huidige pandemie sprake van discriminatie van christenen en andere religieuze minderheden bij de distributie van beschermingsmiddelen en humanitaire hulp. Dat meldt Cecil Shane Chaudry, directeur van de Pakistaanse mensenrechtenorganisatie NCJP tegenover Kerk in Nood.
Volgens Chaudhry (zie foto) hebben religieuze organisaties en moskeeën op diverse plaatsen hebben verkondigd dat christenen zich niet hoeven te melden voor voedsel en andere noodhulp. In een aantal dorpen is christenen voedselhulp geweigerd omdat de donaties aalmoezen waren die volgens de sharia waren gegeven.
Vooral in deze coronacrisis hebben religieuze minderheden in Pakistan hulp hard nodig, omdat velen van hen slecht betaalde banen hebben en afhankelijk zijn van dagloon. “Hun werk en inkomen is in gevaar vanwege de lockdown. Het coronavirus kent geen grenzen. Iedereen is in gevaar, ongeacht zijn of haar religie. Dus hoe kan het eerlijk zijn om voedsel en andere noodhulp aan christenen en andere minderheden te weigeren, vooral als ze op dit moment het meest lijden?”, aldus de NCJP-directeur.
Nu de Pakistaanse overheid de maatregelen versoepelt, vreest Chaudry een piek in coronagevallen onder christenen en andere minderheden. Hij benadrukt dat vrouwen uit minderheidsgroepen vooral gevaar lopen op besmetting, omdat hun banen meer risico met zich meebrengen. De directeur roept de Pakistaanse regering op maskers, handschoenen en andere corona-beschermingsmiddelen te verstrekken aan sanitaire werkers en huishoudelijk personeel.
Pakistan kent volgens de meest recente rapporten 32.819 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus. Er zijn 733 officieel gemelde coronadoden. Chaudhry tekent daarbij aan dat vele overledenen waarschijnlijk niet eens als COVID-19-slachtoffers worden gerapporteerd.