Newly-appointed Cardinal, Pakistan's Joseph Coutts looks on as he attends the courtesy visit of relatives following a consistory for the creation of new cardinals in the Apostolic Palace at St Peter's Basilica in The Vatican on June 28, 2018.

Rome, 21 oktober 2021 - De Pakistaanse kardinaal Joseph Coutts meent dat de “dubbelhartigheid, de hypocrisie” van de Verenigde Staten en de Europese Unie van invloed is geweest op de vervolging van christenen, omdat moslimextremisten het christendom en het Westen aan elkaar gelijkstellen. Christelijke minderheden worden daarom soms als zondebok beschouwd voor de conflicten in Irak, Afghanistan en andere gebieden.

In een gesprek met het Amerikaanse internetmagazine Crux in Rome op 18 oktober, ging de de 76-jarige emeritus aartsbisschop van Karachi ook in op het onlangs gestarte tweejarige wereldwijde synodale proces. De prelaat zit in de commissie die de ‘Synode over synodaliteit’ organiseert.

Volgens Coutts, verwijzend naar de impact van de militaire interventies van westerse mogendheden in landen met een moslimmeerderheid, is er een ‘wij tegen zij’-beeld ontstaan en worden christenen afgeschilderd als handlangers van het Westen.

“Elk land heeft zijn eigen speciale situatie en eigenaardigheden. Pakistan is officieel islamitisch, de naam van het land luidt: Islamitische Republiek Pakistan. Maar in tegenstelling tot een land als Saoedi-Arabië is er geen strikte shariawet van kracht. De meerderheid van de wetten stamt nog altijd uit de tijd dat de Britten het hele subcontinent regeerden, aangevuld met een aantal islamitische wetten. Zo werd de beruchte wet op de godslastering ingevoerd in een poging om het land te islamiseren. Bovendien is Pakistan een federatie met vier provincies, die fungeren als staten met een parlement en een eerste minister die zijn gekozen door het volk en een gouverneur van de federale regering”, aldus Coutts.

De kardinaal wijst erop dat de Pakistaanse overheid zelf worstelt met het vinden van een oplossing voor problemen zoals de ontvoering van minderjarige meisjes en gedwongen huwelijken en bekeringen. 

“Maar je mag niet vergeten dat wij als we het over de islam hebben, niet slechts over één monolitisch blok spreken. Net zoals dat ook voor het christendom geldt, bestaan er veel verschillende christelijke gemeenschappen en groepen. Maar Pakistan is tot dusver nog een democratie, een functionerende democratie. Hoewel we een erg kleine minderheid zijn, vormen we als christenen geen verborgen minderheid. Maar in Pakistan zijn vele extremistische groepen actief en de grens met Afghanistan, waar de Taliban heersen, is 1.000 kilometer lang en praktisch oncontroleerbaar.”

Over de ‘wereldsynode’ zegt Coutts: ‘Ik was in het begin een beetje in de war over wat het onderwerp van de synode was, maar toen begreep ik het idee van paus Franciscus om de synodaliteit de weg voor de Kerk te laten zijn. Hij wil de hele Kerk in een nieuwe manier van Kerk-zijn brengen”.

Joseph Coutts werd in 1971 priester gewijd voor het aartsbisdom Lahore. Hij werd in 1988 tot bisschop gewijd nadat hij was benoemd tot coadjutor van het bisdom Hyderabad in Pakistan. Hij werd achtereenvolgens diocesaan bisschop van Hyderabad (1990), Faisalabad (1998) en Karachi (2012). In 2018 verhief paus Franciscus hem tot kardinaal. Afgelopen februari verleende de paus hem toestemming om als aartsbisschop van Karachi met emeritaat te gaan.