Vaticaanstad, 1 december 2021 - Kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van de Heilige Stoel, staat zeer kritisch tegenover een communicatiehandleiding van de Europese Commissie die het personeel ontraadt het woord ‘Kerstmis’ te gebruiken.
In een interview dat gisteren door Vaticaan News werd gepubliceerd, geeft Parolin aan dat het document “tegen de realiteit” ingaat door de christelijke wortels van Europa te bagatelliseren.
De ‘tweede man van het Vaticaan’ gaf commentaar op een 32 pagina's tellend intern document genaamd #UnionOfEquality. Richtsnoeren van de Europese Commissie voor inclusieve communicatie, dat op 26 oktober werd gelanceerd door EU-commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli. Zij kondigde gisteren echter aan dat ze de richtsnoeren intrekt, omdat ze “duidelijk meer werk nodig hebben”.
De Italiaanse krant Il Giornale berichtte op 28 november dat de gids de werknemers van de Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU, aanspoort om er niet zomaar van uit te gaan dat iedereen christen is.
“Niet iedereen viert de christelijke feestdagen, en niet alle christenen vieren ze op dezelfde data”, aldus het document.
De gids moedigde EU-ambtenaren aan om een zin als “de kersttijd kan stressvol zijn” te vermijden en in plaats daarvan te zeggen “de feestdagen kunnen stressvol zijn”.
De gids raadt ook aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van namen in teksten met hypothetische voorbeelden. In plaats van “Maria en Jan vormen een internationaal paar”, wordt geadviseerd te zeggen “Malika en Julio zijn een internationaal paar”. Vermeden moet worden namen te noemen die “die typisch zijn voor één religie”.
Parolin zegt dat de intentie om discriminatie te voorkomen prijzenswaardig is. “Maar dit is volgens mij zeker niet de manier om dit doel te bereiken. Want uiteindelijk dreigt het de persoon te vernietigen in twee hoofdrichtingen. De eerste is de diversiteit die onze wereld kenmerkt. Helaas is de tendens om alles te homogeniseren, niet wetend hoe de rechtmatige verschillen te respecteren, die natuurlijk geen vijandige kwestie of een bron van discriminatie mogen worden, maar geïntegreerd moeten worden om een volledige en integrale mensheid op te bouwen. Het tweede is de realiteit te veronachtzamen. En wie tegen de werkelijkheid ingaat, brengt zichzelf in groot gevaar. En dan is er het opheffen van onze wortels, vooral wat betreft de christelijke feestdagen, ook de christelijke dimensie van ons Europa”, zegt Parolin.
“Natuurlijk weten we dat Europa zijn bestaan en zijn identiteit te danken heeft aan vele bijdragen, maar we mogen zeker niet vergeten dat een van de belangrijkste bijdragen, zo niet de belangrijkste bijdrage, het christendom zelf was. Daarom betekent het vernietigen van de verscheidenheid en het vernietigen van de wortels juist het vernietigen van de persoon”, aldus de kardinaal-staatssecretaris.
Het advies met betrekking tot het woord ‘Kerstmis’ stond in een gedeelte van het document dat ‘Culturen, levensstijlen of geloofsovertuigingen’ heet. Onder het kopje ‘Dos and Don'ts’ stond: “Houd rekening met de diversiteit van culturen, levensstijlen, religies en sociaaleconomische achtergronden bij de samenstelling van panels die u organiseert, bij het uitnodigen van deelnemers voor evenementen, en bij het selecteren van testpanels, focusgroepen en uw eigen communicatieteams.”