Jacobine spreekt met Stine Jensen, Michaël Bakker en Henk Steenhuis. 

De één stort zich op het verven van eieren, de ander kleedt zich op z'n paasbest, weer een ander staat stil bij de opstandig van Jezus. Maar hoe we het ook invullen, met Pasen vieren we nieuw leven. 

Met haar drie gasten bespreekt Jacobine Geel de betekenis en de zin van Pasen vandaag de dag.

Michael Bakker
Stine Jensen

Speciale gast is priester Michaël Bakker van de – tot voor kort – Russische Orthodoxe Kerk in Amsterdam. Het orthodoxe Pasen valt een week later en zal dit jaar anders worden gevierd dan andere jaren.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak besloot de Amsterdamse gemeenschap om los van Moskou verder te gaan. “De politiek sloop de kerk binnen in de afgelopen jaren”, aldus Bakker. Als gevolg van de breuk wordt de naam van de oppermachtige Russische patriarch Kyrill niet meer uitgesproken. Het gevolg was wel dat de kerk in Amsterdam zich bedreigd voelde na het definitieve besluit. “Het onverwachte bezoek van een bisschop tijdens een viering om ons tot de orde te roepen, voelde als een verkrachting.” Bakker hoopt dat Pasen, ook in Rusland, mag leiden tot een transformatie. “Dat de pijn en de dood overwonnen mag worden.”

Henk Steenhuis
violiste Anastasia Kozlova en pianiste Maria Nemtsova

Ook in deze uitzending is filosofe Stine Jensen te gast over het belang van rituelen, ook als je geen lijntje meer hebt met de kerk of religie. Schrijver en journalist Henk Steenhuis vertelt over het belang van zoeken naar zingeving. “Zingeving, was zinkrijgen, maar nu is het zin maken geworden”

De muziek deze week is van violiste Anastasia Kozlova en pianiste Maria Nemtsova, beiden van Russische afkomst.