Een paar maanden per jaar is het te koop in sommige supers en vishandels: skrei. Maar wat voor soort vis is dit, en wat is het verschil met kabeljauw? We geven het antwoord én delen een heerlijk recept van BinnensteBuiten met je.

Is skrei kabeljauw of is kabeljauw skrei?

De skrei is een soort kabeljauw die vissers alleen vangen in de winter. Vandaar dat je skrei ook wel winterkabeljauw noemt! De vis vind je in deze maanden ten noorden van Noorwegen en Rusland in de zogenoemde Barentszzee. De vissen zwemmen dan van oost naar west, boven Noorwegen, om er te paaien. In dit gebied, de Lofoten, worden ze opgevist.

 

Waarom heet skrei zo?

Doet de naam 'skrei' bij jou geen belletje rinkelen? Dat is logisch, want de naam is afkomstig uit het Noors. In Noorwegen noemen ze de vis zo, omdat-ie een zwervend bestaan leeft. En laat het Noorse woord voor 'zwerver' nu 'skreid' zijn. Een echte reiziger, dus.

Hoe zit het met de visserij?

Gedurende de maanden dat de skrei zich boven Noorwegen in de Lofoten bevindt, vissen Russen en Noren erop. Maar dat mag niet zomaar; je moet er een vergunning voor hebben. Iedere visser mag maar een paar kilo per keer vangen en moet dat tussen zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds doen.

Patrouilleboten kijken hier streng op toe, want alleen zo is men verzekerd van genoeg skrei op de lange termijn. Om deze reden is het geen gegeven dat je skrei in je supermarkt ziet liggen. Wil je zeker weten dat jouw skrei op een duurzame manier is gevangen? Check dan of er een MSC-keurmerk op zit.

Koken met skrei

Skrei heeft een iets andere smaak dan de kabeljauw. Doordat de skrei tijdens zijn tocht door voedselrijk gebied zwemt, heeft de vis een stevige structuur en een delicate smaak. Daarom zijn veel mensen dól op deze witvis. Bovendien is het vlees net wat lichter dan reguliere kabeljauw.

Doordat de skrei een soort kabeljauw is, kun je 'm ook precies hetzelfde bereiden. Denk aan pocheren, in de oven of gepaneerd in olie bakken. Met een botersausje of door de curry; de vis is hartstikke veelzijdig.

Ben je op zoek naar inspiratie? Chef-kok Leon Mazairac laat in BinnensteBuiten zien hoe hij een heerlijke salade maakt met gerookte skrei, rauwe andijvie en kerriemayonaise.

Ook interessant:

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta