Samen maken we de wereld eerlijker en groener. En waar kunnen we daar beter mee beginnen dan in de supermarkt? Bewuste keuzes maken in de supermarkt is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Verpakkingen staan vol met tekst, logo’s en keurmerken. Dus op welke keurmerken moet je letten wanneer je boodschappen doet? Met de hulp van het Voedingscentrum zetten we ze voor je op een rijtje. 

Keuringsdienst van waarde

Met 'Beter voor' belooft de supermarkt beterschap voor zowat alles en iedereen. Maar beter dan wat? En waarom eigenlijk niet gewoon het beste voor?

teun van de keuken bellend voor keuringsdienst van waarde over vis

Een keurmerk is een beeldmerk op de verpakking van een product. Het dient als hulpmiddel en helpt je bij het maken van duurzame, eerlijke en gezonde keuzes. Er zijn verschillende keurmerken die allemaal ergens anders voor staan. Denk aan dierenwelzijn of om aan te geven dat een producten gemaakt is met extra aandacht voor het milieu. Volgens het Voedingscentrum kun je op deze 12 topkeurmerken vertrouwen wanneer je boodschappen doet:

1. ASC 

Het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis, gekweekte schaal- en schelpdieren en zeewier. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. 

 

2. Beter Leven 2 en 3 sterren 

De Dierenbescherming heeft een keurmerk ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding 'Beter Leven' en 1, 2 of 3 sterren.  Het 1 sterren keurmerk is wettelijk verplicht. Wil je dat het dier een beter leven heeft gehad? Kies dan voor 2 of 3 sterren. 

 

3. Climate Neutral Certified 

Het Climate Neutral Certified keurmerk is volledig gericht op klimaatimpact. Het keurmerk kan op producten zoals fruit, zuivel en koffie staan.  

 

4. Demeter 

Als het keurmerk van Demeter op de verpakking staat, is het product afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw.  

5. EKO 

Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  

 

6. Europees biologisch 

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de Europese wettelijke normen voor biologische productie. 

 

7. Fairtrade 

Fairtrade is een internationaal keurmerk dat garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers hebben een eerlijk loon gekregen, en met hun rechten en gezondheid is goed omgegaan. 

 

8. MSC 

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee. 

 

9. On the way to PlanetProof 

On the way to PlanetProof heeft een brede benadering van duurzaamheid. Milieu is het belangrijkste aandachtspunt, maar er zijn ook criteria voor bijvoorbeeld dierenwelzijn. 

 

10. Rainforest Alliance (inclusief UTZ) 

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.  

 

11. Roundtable on Sustainable Palm Oil 

Palmolie wordt in verband gebracht met verdwijnen van regenwoud. Daarom is het RSPO-keurmerk opgericht. Dit keurmerk gebruiken bedrijven die hun plantages niet meer uitbreiden ten koste van het regenwoud en de biodiversiteit. Ook respecteren zij de rechten van arbeiders en lokale bevolking.  

 

12. Sustainable Rice Platform 

Sustainable Rice Platform is een keurmerk op rijst en is te vinden in een beperkt aantal supermarkten. Het keurmerk stelt eisen aan milieu en sociale aspecten.  

12 topkeurmerken

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief!

Sharon sopropo.jpg