Veel mensen zijn er dol op. Een gerecht met verse vis. Maar ondertussen vindt er overbevissing, bijvangst en schade aan het zeeleven plaats. Lees hier tips voor het eten van duurzame vis én 3 heerlijke gerechten ter inspiratie. 

Er wordt helaas meer gevist dan ervoor terugkomt, zo meldt de VN-Voedsel en Landbouworganisatie FAO. De Europesie Unie heeft om deze reden een visquota ingesteld. Dat betekent dat je van een bepaalde vissoort niet meer dan een bepaalde hoeveelheid mag vangen. Met sommige vissoorten gaat het (relatief) goed. Zoals de haring, Hollandse garnalen, Noorse-/ Schotse zalm, Noordzeekrab, wijting en schelvis.  

Duurzame vis? Let op deze 5 punten! 

Wil jij weten wat je als consument kan doen? Pointer heeft naar aanleiding van onderzoek 5 punten samengesteld waar jij op kan letten bij het eten van vis. Bij wild gevangen vis kun je bijvoorbeeld kijken naar hoe de vis gevangen is, en uit welk gebied die komt. Want in de ene regio staat het er soms beter voor met de vis dan in de andere. Hiervoor kun je de VISwijzer raadplegen.

Met deze 6 vis- en schaaldiersoorten gaat het goed

Wil je zeker weten dat je een duurzame keuze in de winkel maakt? Volgens de VISwijzer kun je dan het best voor de volgende vissen en schaaldieren gaan:

  • Oesters
  • Mosselen
  • Rivierkreeft
  • Haring
  • Yellowtail kingfish
  • Zwarte koolvis

3x duurzame visgerechten  

Om inspiratie op te doen hebben wij 3 duurzame vis- en schaaldiergerechten samengesteld. Met de vissoorten uit de recepten gaat het (relatief) goed. 

1: Carpaccio van haring en een jenever mayonaise  

Neem de haring. Onwijs lekker op witbrood, maar je kan ook kiezen voor een ietwat luxere vorm. Lekker, bijzonder én gezond! Eén keer per week een vette vis is namelijk een onwijs goede vitamine- en proteïnebom.   

Carpaccio van haring binnenstebuiten duurzame vis

2: Gebakken rijst met Hollandse garnalen

Dit gerecht bevat de Hollandse garnalen en zalm in één. Kies wel voor de Noorse-/ of Schotse zalm. Met deze zalm gaat het namelijk (relatief) goed. Let er hiervoor op dat de vis voldoet aan de Europese norm van biologische vis. Dit zie je aan het Europese biologische teken of het EKO-keurmerk.

gebakken rijst hollandse garnalen zalm duurzame vis

3: Bisque met rivierkreeftjes en knapperige toast

Een bisque is vol van smaak en door de rivierkreeftjes krijgt het net wat meer bite. Zo zet je echt iets bijzonders op tafel.

Binnenstebuiten duurzame vis bisque rivierkreeft

Ook interessant:

Meer weten over eten? Aan jou de keuze!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Sosha - babygroenten