Veel mensen zijn er dol op. Een gerecht met verse vis. Maar ondertussen vindt er overbevissing, bijvangst en schade aan het zeeleven plaats. Lees hier tips voor het eten van duurzame vis én 3 heerlijke gerechten ter inspiratie.
Er wordt helaas meer gevist dan ervoor terugkomt, zo meldt de VN-Voedsel en Landbouworganisatie FAO. De Europesie Unie heeft om deze reden een visquota ingesteld. Dat betekent dat je van een bepaalde vissoort niet meer dan een bepaalde hoeveelheid mag vangen. Met sommige vissoorten gaat het (relatief) goed. Zoals de haring, Hollandse garnalen, Noorse-/ Schotse zalm, Noordzeekrab, wijting en schelvis.
Duurzame vis? Let op deze 5 punten!
Wil jij weten wat je als consument kan doen? Pointer heeft naar aanleiding van onderzoek 5 punten samengesteld waar jij op kan letten bij het eten van vis. Bij wild gevangen vis kun je bijvoorbeeld kijken naar hoe de vis gevangen is, en uit welk gebied die komt. Want in de ene regio staat het er soms beter voor met de vis dan in de andere. Hiervoor kun je de VISwijzer raadplegen.
Met deze 6 vis- en schaaldiersoorten gaat het goed
Wil je zeker weten dat je een duurzame keuze in de winkel maakt? Volgens de VISwijzer kun je dan het best voor de volgende vissen en schaaldieren gaan:
- Oesters
- Mosselen
- Rivierkreeft
- Haring
- Yellowtail kingfish
- Zwarte koolvis
3x duurzame visgerechten
Om inspiratie op te doen hebben wij 3 duurzame vis- en schaaldiergerechten samengesteld. Met de vissoorten uit de recepten gaat het (relatief) goed.