Garnalencocktail, bouillabaise en crispy ebi fry: de garnaal steelt de show in veel verschillende keukens. Aan de aantrekkelijke roze kleur herken je het schaaldier in jouw gerecht terug. Maar deze kleur krijgt het diertje pas na verhitting. Hoe komt het dat de garnaal en gamba roze kleuren tijdens het kookproces? Lees gauw verder en weet wat je op je bord serveert. 

Het rode pigment

Voordat garnalen of gamba’s worden opgewarmd, zijn ze grijs. Toch bevatten ze dan al het rode pigment astaxanthine. Dit pigment krijgen ze binnen, omdat het in de algen zit die ze eten. Dit pigment is voor verhitting aan eiwitten verbonden, en dus nog niet zichtbaar. Maar daar komt de truc! Door de warmte scheiden de eiwitten van het pigment, waardoor de garnaal roze kleurt.  

Keuringsdienst van waarde: kweekgarnalen

Ooit zwommen ze enkel en alleen in zee: grote garnalen. Nu worden ze voor consumptie gekweekt in oorden hier ver vandaan. En over die kweek hoorde de Keuringsdienst een vreemd verhaal.

kweekgarnaal keuringsdienst van waarde

Kreeften en flamingo’s 

Ook kreeften kleuren roze als ze verhit worden. Dit komt door hetzelfde pigment. Grappig feit: flamingo’s kleuren roze doordat ze garnalen eten. De dieren kunnen de stof niet uitscheiden, waardoor het in hun verenkleed terecht komt. Flamingo’s worden dus niet roze geboren, maar krijgen na verloop van tijd deze kleur. 

Hebben garnalen en gamba’s een hoge milieubelasting? 

Veel gamba’s die je in Nederland koopt, komen uit kweekvijvers in Thailand. Deze hebben een hoge milieubelasting, omdat er chemicaliën en medicijnen worden gebruikt in het kweekproces. Deze kunnen voor riviervervuiling zorgen. Bovendien zijn veel kwekerijen gevestigd in ecologisch belangrijke gebieden, en worden er mangrovebossen gekapt voor kweekvijvers. Hierdoor bedreigt de garnalenteelt de biodiversiteit. 

De garnalenvisserij zet zich in voor minder bijvangst en bodemberoering. Er is geen sprake van overbevissing bij de meeste Hollandse en Noorse garnalen. 

* In het artikel houden we de informatie van het Voedingscentrum aan. 

Meer weten over eten?

Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.

Ersin Kiris keuringsdienst van waarde