AMSTERDAM - Kaarsen worden aangestoken tijdens een mis die vanwege de Russische inval werd opgedragen aan de bevolking van de Oekraine in de basiliek van de H. Nicolaas. Tijdens de mis werd gevraagd om een veilig en vrij leven in eigen land voor de Oekrainers.

Amsterdam (ANP) 3 maart 2022 - In de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam wordt momenteel geregeld een kaarsje aangestoken voor mensen in Oekraïne. Ook Russische kerkgangers spreken zich uit tegen de oorlog, hoort pastoor Eric Fennis. “Bijna iedereen is tegen de oorlog, een enkeling is wat weifelachtig”, vertelt de priester.

“Je merkt heel sterk dat ze geen oorlog willen en het betreuren dat er slachtoffers vallen. Wel zijn ze voorzichtig met het benoemen van misdadigheden rondom Poetin.” Volgens Fennis snappen ze niet waarom ze niet vredig kunnen samenleven met hun buurland. “Ze zeggen: Oekraïners zijn hetzelfde volk als wij.”

Afgelopen zondag werd in de rooms-katholieke kerk tegenover het Centraal Station de mis opgedragen voor de Oekraïense bevolking. 

Gisteren werd de Mariakapel omgedoopt tot Vredeskapel, vertelt Fennis. Speciaal voor de gelegenheid is het kunstwerk Pietà della Nostra Terra erbij geplaatst, van kunstenaar Hans Versteeg. Volgens de pastoor verwijst deze moderne weergave van de beroemde afbeelding van Maria die het dode lichaam van Jezus in haar armen heeft naar de oorlog.

In de kapel kunnen mensen bidden, een kaarsje aansteken of een boodschap achterlaten in een zogenoemd intentieboek. Fennis ziet dat hier veel in wordt geschreven.

De Vredeskapel is ook bedoeld voor niet-gelovigen. “Mensen hebben behoefte aan een plek waar ze even naartoe kunnen gaan en hun gevoelens kunnen uiten. Dat zag je ook na de moord op Peter R. de Vries, toen iedereen bloemen kwam leggen op de plek waar hij was neergeschoten.”

Ook bij de Russisch-Orthodoxe Parochie van de Heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam komen mensen samen om te bidden voor Oekraïne. Volgens parochiaan Victor Lagodin is de kerk elke avond extra geopend van 17.00 tot 19.00 uur en is er om 18.00 uur een gebedsdienst. “Veel mensen huilen”, zegt hij. “Het is een ramp wat er zich voordoet.” In de kerk komen mensen van allerlei nationaliteiten, waarvan een deel Russischtalig is. “Er zijn ook leden onderweg naar de Poolse grens om familieleden op te halen die zijn gevlucht”, weet Lagodin. De kerk is verder druk met inzamelen van geld en goederen en het organiseren van hulp aan Oekraïense vluchtelingen. “We hadden in enkele dagen al 10.000 euro opgehaald.”