Greek Orthodox Ecumenical Patriarch Bartholomew I of Constantinople leads the funeral ceremony of Archbishop of Tirana and All Albania Anastasios Yannoulatos, at the cathedral “Resurrection of Christ” in Tirana, on January 30, 2025. The 95-year-old archbishop Anastasios, who served the Albanian Orthodox Christian Church for 33 years, passed away in a hospital in Athens. Adnan Beci / AFP

West Conshohocken, 11 april 2025De Templetonprijs gaat dit jaar naar oecumenisch patriarch Bartholomaios van Constantinopel. De orthodoxe kerkleider, die resideert in Istanbul, krijgt de prijs vanwege zijn krachtig pleidooi voor een verantwoorde benadering van het milieu. 

“Zijn baanbrekende inspanningen om een brug te slaan tussen wetenschappelijke en spirituele inzichten over de relatie van de mensheid met de natuurlijke wereld hebben mensen van verschillende geloofsovertuigingen samengebracht om gehoor te geven aan een oproep tot rentmeesterschap over de schepping”, zegt de John Templeton Foundation in een gisteren uitgebrachte verklaring.

Ecologische zonde

“Gebruikmakend van de status van zijn ambt – de hoogste spirituele autoriteit binnen de Oosters-Orthodoxe Kerk – heeft hij groepen wetenschappers, geleerden, politieke leiders en geestelijken uit de katholieke, joodse en islamitische wereld bijeengebracht. Zijn ‘oecumenische imperatief’ om zorg te dragen voor de schepping erkent dat de wetenschap een cruciale rol speelt bij het helpen van religieuze leiders om hun verantwoordelijkheid te nemen om goede rentmeesters van de aarde te zijn. In 1997 schreef hij geschiedenis door te verklaren dat daden die schadelijk zijn voor het milieu, zoals vervuiling, ontbossing en klimaatverandering, niet alleen praktische misstappen zijn, maar ook morele tekortkomingen. Deze pastorale leer introduceerde een nieuwe categorie van zonde, ‘ecologische zonde’, die sindsdien zowel het religieuze als het seculiere discours over milieu-ethiek heeft beïnvloed”, aldus de stichting die de Templetonprijs uitlooft.

£ 1.100.000

De Templetonprijs wordt toegekend voor bijzondere prestaties op het gebied van wetenschap en religie en wordt in de media vaak ‘de Nobelprijs voor Religie’ genoemd. De prijs werd in 1972 in het leven geroepen door de Britse financiële investeerder Sir John Templeton (1912-2008). 

Het prijzengeld van de prijs, die elk jaar wordt toegekend, bedraagt 1,1 miljoen Britse pond. Dat is bewust hoger dan dat van de Nobelprijs om daarmee de speciale betekenis van spiritualiteit te benadrukken. De eer is niet verbonden aan een specifieke religie of een bepaald godsbeeld. 

Vorig jaar werd de Templetonprijs toegekend aan de Zuid-Afrikaanse psycholoog Pumla Gobodo-Madikizela. De eerste laureaat was Moeder Teresa (1973).