Russia's Orthodox Patriarch Kirill leads a religious service at the Cathedral of Christ the Saviour in Moscow on February 27, 2022. The head of the Russian Orthodox Church on February 27 called Moscow's opponents in Ukraine "evil forces", speaking on the fourth day of the Kremlin's invasion of its pro-Western neighbour. Igor PALKIN

Moskou/Kiev (KAP) 28 februari 2022 - Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kyrill van Moskou, heeft opnieuw nagelaten zich te distantiëren van de Russische aanval op Oekraïne. Gisteren sprak hij in zijn preek tijdens de zondagsliturgie in Moskou wel over “kwade krachten” van buitenaf die niet alleen Rusland maar heel de “Roes” zouden bedreigen. Met de term ‘Roes’ zinspeelde hij op de etnisch-culturele en kerkelijke eenheid van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.

Letterlijk zei de patriarch: “God verhoede dat de huidige politieke situatie in het broederlijke Oekraïne, dat dicht bij ons staat, erop gericht is de kwade krachten die altijd tegen de eenheid van de Roes en de Russische Kerk hebben gestreden, de overhand te geven.”

De belofte van deze eenheid van de Roes, zei hij, is de Russisch-Orthodoxe Kerk. “Moge de Heer onze Kerk in eenheid bewaren”, zei Kirill. Daarmee zinspeelde hij op het schisma tussen de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Moskou en de Orthodoxe Kerk van Oekraïne.

De Roes, ook wel Kievse Roes of het Grootvorstendom Kiev genoemd, is de vroegmiddeleeuwse voorloper van het Russische Keizerrijk.

“Moge de Heer de volkeren die deel uitmaken van de verenigde ruimte van de Russisch-Orthodoxe Kerk behoeden voor moorddadige oorlogen. Wij mogen ons niet laten uitlachen door duistere en vijandige krachten van buitenaf, wij moeten alles in het werk stellen om de vrede tussen onze volkeren te bewaren en tegelijkertijd ons gemeenschappelijk historisch vaderland te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf die deze eenheid kunnen vernietigen”, aldus de patriarch, die de gelovigen oproep tot gebed voor vrede en eenheid.

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Moskou, die in principe pro-Rusland is, heeft de Russische president Vladimir Poetin vorige week echter al opgeroepen om de aanval te stoppen. Volgens metropoliet Onufrij, het hoofd van die kerk, is er geen excuus voor een dergelijke oorlog, noch voor God noch voor de mens.

Metropoliet Epifaniy, het hoofd van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, riep gisteren op tot kerkelijke eenheid in het land. Hij zei dat steeds meer geestelijken en gelovigen van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Moskou de ware aard van de Russisch-Orthodoxe Kerk en haar hoofd Kirill hebben leren kennen en daarom zijn trouw gebleven aan Oekraïne en de verdediging daarvan. Epifaniy zegt ervan overtuigd te zijn “dat vele hiërarchen, priesters en leken van het Patriarchaat Moskou zich reeds afvragen hoe hun toekomst eruit zal zien, die zij niet associëren met de in diskrediet geraakte patriarch Kirill”.

Epifaniy ging ook in op de nucleaire dreigementen van de Russische president Poetin. De metropoliet zei dat het duidelijk is dat niet alleen Oekraïne in gevaar is, maar de hele wereld. “De geest van de antichrist is aan het werk in de leider van Rusland, waarvan de tekenen ons in de Schriften worden geopenbaard: hoogmoed, toewijding aan het kwaad, meedogenloosheid, valse religiositeit. Dat was Hitler in de Tweede Wereldoorlog. Dat is wat Poetin vandaag is geworden.” Daarom is het niet alleen de taak van Oekraïne, maar “van alle landen van de wereld, van alle mensen van goede wil in de wereld, om Poetin nu te stoppen”.

US Secretary of State Antony Blinken (R) and Head of the Independent Ukrainian Church Metropolitan Epiphanius visit the Mikhailovsky Zlatoverkhy Cathedral (St Michael's Golden-Domed Cathedral) in Kiev, on May 6, 2021. US Secretary of State Antony Blinken kicked off his visit to Ukraine on May 6 by reaffirming Washington's commitment to supporting Kiev's sovereignty and territorial integrity following a massive troop buildup by Russia.