Moskou, 10 januari 2022 - De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft zich onlangs uitgesproken tegen de opheffing van het moratorium op executies van terdoodveroordeelden in Rusland.
Een hervatting van de uitvoering van doodvonnissen zou noch het aantal misdaden verminderen, noch leiden tot een positieve verandering in het publieke bewustzijn, aldus metropoliet Hilarion van Volokolamsk, hoofd bureau Externe Kerkelijke Betrekkingen van het Patriarchaat Moskou.
Hilarion zei dit tegenover het tv-station Rossiya-24, meldt het persagentschap Ria Novosti.
De metropoliet gaf aan dat bijvoorbeeld terroristen door de doodstraf echt niet van hun gruweldaden kunnen worden weerhouden. Bovendien, voegde hij toe, kan de correctie van een gerechtelijke dwaling een geëxecuteerde persoon niet meer ten goede komen.
Hilarion herinnerde ook aan de “verschrikkelijke misdaden” uit de geschiedenis, waarbij mensen “onschuldig het slachtoffer werden van stalinistische repressie”. Hij verwees naar de tijd onder Jozef Stalin toen, vooral in de jaren dertig, sovjetburgers om het minste of geringste ter door werden gebracht. “Ik denk niet dat we naar zoiets terug moeten keren. Onze eigen trieste geschiedenis met massa-executies en latere rehabilitaties moet ons leren dat we deze fouten niet moeten herhalen.”
Hilarion maakte zijn opmerkingen naar aanleiding van debatten over de recente publicatie van een nieuw boek van de voorzitter van het Constitutionele Hof van Rusland. Daarin zet opperrechter Valery Sorkin onder meer de rechtsgrondslag uiteen voor de doodstraf in Rusland, die nog steeds bestaat.
De Russische grondwet staat terechtstellingen toe als een “buitengewone strafmaatregel voor bijzonder ernstige misdaden tegen het leven”. Sinds 1999 is er echter een moratorium op de uitvoering van de doodstraf. Op grond van internationale overeenkomsten verbood het Russische Constitutionele Hof in 2009 executies, zelfs nadat het aanvankelijke moratorium van tien jaar was verstreken.