Paus Franciscus heeft vandaag zijn bezorgdheid uitgesproken over de hoog oplopende spanningen tussen het Westen en de Russische Federatie.

Vaticaanstad, 23 januari 2022 – Paus Franciscus heeft vandaag zijn bezorgdheid uitgesproken over de hoog oplopende spanningen tussen het Westen en de Russische Federatie. Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dicht bij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen daarom een inval van de Russen. De Russische regering daarentegen beschouwt het NAVO-lidmaatschap van voormalige Sovjetrepublieken en Oostbloklanden als een dreiging. De paus stelt voor om van 26 januari een bijzondere gebedsdag voor de vrede te maken.

 “Met bezorgdheid volg ik de oplopende spanningen die de vrede in Oekraïne een nieuwe slag dreigen toe te brengen en de veiligheid van het Europese continent in het gedrang dreigen te brengen, met nog ruimere repercussies”, zei de Heilige Vader vandaag kort na het middaguur in zijn wekelijkse angelustoespraak.

“Ik doe een welgemeend beroep op alle mensen van goede wil om tot de Almachtige God te bidden dat alle politieke acties en initiatieven de menselijke broederschap zullen dienen en niet de partijbelangen. Zij die hun eigen doelen nastreven ten nadele van anderen, verachten hun eigen roeping als mens, want wij zijn allen broeders geschapen. Om deze reden en met bezorgdheid, gezien de huidige spanningen, stel ik voor dat aanstaande woensdag 26 januari een dag van gebed voor de vrede wordt”, aldus de pontifex.

In de nacht van vrijdag op zaterdag landde een Amerikaans vrachtvliegtuig met militaire goederen op het vliegveld van Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. De Amerikaanse ambassade in Oekraïne twitterde dat in opdracht van president Joe Biden ongeveer 90 ton “aan dodelijke hulp is verstuurd”, waaronder munitie voor degenen die vanuit de frontlinies Oekraïne verdedigen. Volgens de ambassade toont dat aan dat Amerikanen “Oekraïne willen helpen bij het versterken van zijn defensie tegen de groeiende Russische agressie”.

De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en andere westerse landen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. De afgelopen tijd hebben meerdere westerse leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

De Britse regering zegt informatie te hebben dat Rusland een pro-Russische regeringsleider in Oekraïne aan de macht wil helpen, terwijl de Russen ondertussen de opties openhouden voor een invasie van hun westerburen. In een verklaring die het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond publiceerde, staat dat de oud-parlementariër Evgeni Moerajev een potentiële kandidaat is voor de post. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de berichten “desinformatie”.