New York, 16 november 2021 - In een brief aan een katholieke Amerikaanse journalist heeft paus Franciscus zijn solidariteit betuigd met pastoraal werkenden die zich inzetten voor homoseksuele aidspatiënten en hiv-geïnfecteerden in de jaren tachtig en negentig. Tegelijkertijd zegende hij de homoseksuele redacteur van het jezuïetenblad America.
The New York Times publiceerde maandag aan het begin van de najaarsvergadering van de Amerikaanse bisschoppenconferentie een gastartikel van Michael O'Loughlin, waarin hij de achtergrond beschrijft van de onverwachte brief van de paus.
O'Loughlin zegt dat hij de paus een boek had gestuurd waarin hij zijn werk beschrijft en gesprekken voert met vrouwelijke religieuzen, priesters en andere katholieken die aidspatiënten nabij zijn geweest. In een begeleidende brief aan Franciscus maakt hij ook zijn eigen zorgen als katholieke journalist die homoseksueel is, kenbaar.
Hoewel hij zich vaak vervreemd en gemarginaliseerd heeft gevoeld, schrijft O'Loughlin in de krant, is hij de Kerk trouw gebleven, vooral omdat de eucharistie hem troost biedt. “Ik heb nergens iets vergelijkbaars gevonden.”
In zijn in het Spaans geschreven brief dankt Franciscus de journalist voor de beschrijving in zijn boek van de pastoraal onder hiv-geïnfecteerden. De paus prijst de betreffende pastoraal werkenden omdat zij “in plaats van onverschilligheid, vijandigheid en veroordeling te verspreiden”, bewogen waren door Gods genade. “Ik vraag de Vader om u te zegenen en de Maagd Maria om voor u te zorgen. En vergeet alstublieft niet voor mij te bidden”, eindigde Franciscus zijn brief.
Centraal op de najaarsvergadering van de Amerikaanse bisschoppen staat een leerstellig document over het sacrament van de eucharistie. Oorspronkelijk hadden sommige bisschoppen dit willen formuleren als een basis om de communie te ontzeggen aan de Amerikaanse president Joe Biden en andere katholieke politici, zoals voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, die het niet eens zijn met de kerkelijke leer over de aanvang van het menselijk leven.
Paus Franciscus, die enkele weken geleden Biden in audiëntie ontving, en daarvóór ook Pelosi, benadrukt geregeld dat de eucharistie een medicijn is voor zondaars en geen beloning voor vlekkeloosheid.