La magia del Rony Roller Circus

Rome, 13 februari 2023 - Een actiegroep voor dierenrechten hekelt het initiatief van het Vaticaan om een groep mensen mee te nemen naar een circus waar dieren worden mishandeld.

Afgelopen zaterdag werden ongeveer tweeduizend daklozen, asielzoekers en gedetineerden op verlof door de Heilige Stoel getrakteerd op een bezoek aan het Rony Roller Circus in Rome. Zij werden begeleid door onder anderen een aantal zusters van Moeder Teresa en kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier.

Vaticaan geeft circustickets aan tweeduizend armen

De voorstelling van 11 februari bestond uit optredens van muzikanten, jongleurs, clowns, acrobaten, trapezeartiesten maar ook dompteurs met diverse dieren. Tijdens de show was er een act waaraan kardinaal Krajewski vrijwillig meewerkte. De Poolse curieprelaat strekte zich op een podium uit; vervolgens liet een dierentemmer het geslurfde dier over hem heen stappen.

Minder dan 24 uur later werden paus Franciscus en Krajewski geconfronteerd met een klacht van de Internationale Organisatie voor de Bescherming van Dieren, een niet-gouvernementele organisatie die in 1981 in Italië werd opgericht en die al lang bezwaar maakt tegen het gebruik van dieren in circusvoorstellingen.

“Ik betreur het dat de paus op de een of andere manier een circus met dieren sponsort”, zegt Massimo Comparotto, de voorzitter van de actiegroep, in een verklaring. “De paus heeft vaak het belang van meer respect voor de natuur uitgesproken, vooral in de encycliek Laudato si' van 2015. Dit initiatief lijkt in tegenspraak met zijn zogenaamde ‘ecologisch magisterium’.”

“Achter de oefeningen van de circusvoorstellingen kunnen ontbering, mishandeling en lijden voor de dieren schuilgaan. Zij leven in gevangenschap, achter tralies, met een beperkte beschikbare ruimte en voortdurend onder stress”, zegt Comparotto. “Het zijn dieren die gedwongen worden tot een leven dat tegen de natuur ingaat.”

De verklaring zegt verder dat de organisatie geen probleem heeft met circussen met menselijke artiesten, zoals jongleurs, clowns en acrobaten, die, “menselijk talent tonen en niet de pijnlijke beperkingen van wezens met gevoel die door mensen gedwongen worden een show op te voeren na een zware training te hebben ondergaan”.

Tegelijkertijd klaagt Comparotto dat paus Franciscus in het verleden heeft gesuggereerd dat menselijk leven belangrijker is dan andere dieren. “In 2016 bevestigde hij dat men tegenover een gewond dier medelijden voelt, geen genade. Vaak heeft hij liefde voor dieren tegenover liefde voor kinderen gezet, alsof liefde iets beperkts is, dat uitgeput kan worden.”

De dierenrechtenactivist hekelt het feit dat de paus circusartiesten ontvangt en zegent die dieren in gevangenschap houden en hen in de rol van clowns dwingen. “Kortom, dit is een paus die niet bepaald aan de kant van de dieren staat. Wie vindt dat het leven heilig is, houdt van al het leven, ongeacht de soorten”, aldus Comparotto.

Door de jaren heen zijn circusartiesten vaak te gast geweest op Vaticaanse evenementen. Tijdens het Grote Jubeljaar 2000 onder paus Johannes Paulus II werd een speciale dag voor circusartiesten en rondreizende shows gehouden.

This handout picture released by the Vatican press office shows Pope Francis caressing a young tigre during a meeting with the participants in the Jubilee of the World of Travelling Shows at Paul VI audience hall on June 16, 2016 in Vatican. HO / OSSERVATORE ROMANO / AFP