Pope Francis waves from the window of his study overlooking St. Peter's Square at the Vatican during the Angelus prayer on Febuary 18, 2024. Filippo MONTEFORTE / AFP

Rome, 18 februari 2024 – Paus Franciscus heeft vandaag, de Eerste Zondag van de Veertigdagentijd, in zijn angelustoespraak opgeroepen tot het beëindigen van alle oorlogshandelingen, vooral die in Soedan.

In de Republiek Soedan woedt sinds vorig jaar april een conflict tussen de aanvoerder van de nationale strijdkrachten, generaal Abdel Fattah al-Burhan, en de paramilitaire Rapid Support Forces van Mohamed Hamdan Daglo, de voormalige rechterhand van Al-Burhan. Volgens de VN zijn al duizenden mensen door het geweld omgekomen. Miljoenen mensen zijn ontheemd geraakt, nog eens miljoenen meer hebben noodhulp nodig. Meer dan 700.000 Soedanese kinderen lopen volgens schattingen van de VN het risico zwaar ondervoed te raken door de oorlog.

“Het is nu tien maanden geleden dat het gewapende conflict in Soedan is uitgebroken, wat heeft geleid tot een zeer ernstige humanitaire situatie. Ik roep de strijdende partijen nogmaals op om een einde te maken aan deze oorlog, die zoveel schade toebrengt aan de mensen en de toekomst van het land. Laten we bidden dat er snel wegen naar vrede worden gevonden om te bouwen aan de toekomst van het dierbare Soedan”, zei de paus kort na het middaguur tot een menigte op het Sint-Pietersplein.

Mozambique

“Geweld tegen weerloze bevolkingsgroepen, vernietiging van infrastructuur en onveiligheid vieren weer hoogtij in de provincie Cabo Delgado in Mozambique, waar de afgelopen dagen ook de katholieke missie van Onze Lieve Vrouw van Afrika in Mazeze in brand werd gestoken. Laten we bidden dat de vrede terugkeert in deze geteisterde regio. En laten we niet de vele andere conflicten vergeten die het Afrikaanse continent en vele delen van de wereld met bloed besmeuren: ook Europa, Palestina, Oekraïne ….”, aldus de Romeinse pontifex.

“Laten we niet vergeten: oorlog is een nederlaag, altijd. Waar er ook gevochten wordt, de bevolking is uitgeput, ze zijn moe van de oorlog, die zoals altijd nutteloos en onovertuigend is, en alleen maar dood en verderf brengt, en nooit een oplossing voor de problemen. Laten we in plaats daarvan bidden zonder vermoeid te raken, want bidden is effectief, en laten we de Heer vragen om de gave van geesten en harten die concreet toegewijd zijn aan vrede”, zei Franciscus.

Vastenretraite

De Heilige Vader kondigde verder aan dat hij na zijn toespraak begint aan zijn vijfdaagse vastenretraite, die echter niet buiten Vaticaanstad plaatsvindt, zoals in de jaren vóór de coronapandemie. Tot vrijdagmiddag gaan alle reguliere activiteiten van de paus, zoals de woensdagse algemene audiëntie, niet door. “Vanmiddag beginnen we samen met de medewerkers van de Curie met de Geestelijke Oefeningen. Ik nodig de gemeenschappen en de gelovigen uit om in deze veertigdagentijd en in dit jaar van voorbereiding op het Jubeljaar, dat het Jaar van Gebed is, specifieke momenten in te ruimen om zich te herbronnen in de aanwezigheid van de Heer.”