Vaticaanstad, 18 juli 2021 - Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak stil gestaan bij onder meer de watersnood in Noordwest-Europa. Ook sprak hij over de politieke onrust in Zuid-Afrika en Cuba.

“Dierbare broeders en zusters. Ik betuig mijn nabijheid tot de bevolking van Duitsland, België en Holland [sic] die getroffen is door de catastrofale overstromingen”, zei de pontifex vlak na het bidden van het angelus met gelovigen op het Sint-Pietersplein. “Moge de Heer de overledenen bij Hem verwelkomen en hun families troosten. Moge Hij steun bieden aan al degenen die de mensen helpen die ernstige schade hebben geleden.”

ZUID-AFRIKA
Franciscus sprak ook over de toestand in Zuid-Afrika, waar afgelopen week grootschalige rellen uitbraken, aanvankelijk vanwege de opsluiting van voormalig president Jacob Zuma, die tot vijftien maanden cel was veroordeeld omdat hij weigerde mee te werken aan een corruptieonderzoek tijdens zijn presidentschap (2009-2018). De situatie in de provincies KwaZulu-Natal, waar Zuma vandaan komt, en Gauteng liep al snel uit de hand. Er was sprake van massale plunderingen en vernielingen. Enkele tienduizenden militairen werden ingezet om de orde te herstellen. Er vielen meer dan 110 doden. 

“De afgelopen week zijn er helaas berichten geweest over gewelddadigheden die de situatie van veel van onze broeders en zusters in Zuid-Afrika, die toch al economische en gezondheidsproblemen hebben als gevolg van de pandemie, nog eens hebben verergerd. Samen met de bisschoppen van het land doe ik een dringende oproep aan alle betrokkenen om zich in te zetten voor de vrede en met de autoriteiten samen te werken bij de hulpverlening aan hen die in nood verkeren. Moge de wens die het volk van Zuid-Afrika heeft geleid om in eensgezindheid herboren te worden onder al zijn kinderen, niet worden vergeten!”, zei de Heilige Vader.

CUBA
Op het Sint-Pietersplein stond een groep Cubanen. Over Cuba, waar de afgelopen week werd gedemonstreerd tegen en voor het communistisch bewind, zei de paus: “In deze moeilijke tijden ben ik ook dicht bij het dierbare volk van Cuba, vooral bij de gezinnen die het meest te lijden hebben. Ik bid de Heer hen te helpen om in vrede, dialoog en solidariteit een steeds rechtvaardiger en broederlijker samenleving op te bouwen. Ik dring er bij alle Cubanen op aan zich toe te vertrouwen aan de moederlijke bescherming van de Maagd Maria van Liefde van Cobre. Zij zal hen vergezellen op deze reis.”

Franciscus, die af en toe licht hoestte, oogde wat zwakjes. Hij werd twee weken geleden in het ziekenhuis opgenomen voor een geplande operatie aan zijn dikke darm. Op 14 juli keerde hij terug naar Vaticaanstad.

Pope Francis delivers the Sunday Angelus prayer from the window of his study overlooking St.Peter' Square at the Vatican on July 18, 2021.
Pope Francis delivers the Sunday Angelus prayer from the window of his study overlooking St.Peter' Square at the Vatican on July 18, 2021.
Pope Francis delivers the Sunday Angelus prayer from the window of his study overlooking St.Peter' Square at the Vatican on July 18, 2021.