Rome, 1 december 2024 – Paus Franciscus heeft in zijn angelustoespraak op deze eerste adventszondag blijk gegeven van zijn hoop op een “sprankje vrede” in het Midden-Oosten. Hij zei blij te zijn met het staakt-het-vuren tussen Israël en de sjiitische militie Hezbollah in Libanon.
“Ik verwelkom het staakt-het-vuren dat de afgelopen dagen in Libanon is bereikt en ik hoop dat het door alle partijen kan worden gerespecteerd, zodat de bevolking van de door het conflict getroffen gebieden – zowel Libanezen als Israëli's – veilig en snel naar huis kan terugkeren, ook met de onschatbare hulp van het Libanese leger en de VN-vredesmacht”, zei de Heilige Vader tot de menigte op het Sint-Pietersplein.
Op 27 november ging het staakt-het-vuren tussen Israël en het door Iran gesteunde Hezbollah in, nadat beide partijen elkaar ruim een jaar lang hadden bestookt met raketten en drones. In september escaleerde het conflict toen Israël duizenden piepers en walkietalkies van Hezbollah liet ontploffen. Daarna trokken Israëlische troepen de grens over om in het zuiden van Libanon te vechten en installaties van Hezbollah te vernietigen.
Vierduizend doden in Libanon
Sinds de strijd begon op 8 oktober 2023 zijn volgens de Libanese autoriteiten bijna 4.000 mensen in het land omgekomen. Het is niet duidelijk hoeveel van hen aangesloten waren bij Hezbollah, maar zeker is dat de beweging veel heeft moeten incasseren. Steden en dorpen die bekendstaan als bolwerken van Hezbollah zijn veelvuldig gebombardeerd door de Israëliërs.
‘Kies een president!’
Paus Franciscus deed vandaag ook een dringende oproep aan alle Libanese politici “om onmiddellijk een president van de republiek te kiezen en de instellingen weer normaal te laten functioneren, zodat de noodzakelijke hervormingen kunnen worden doorgevoerd en het land een voorbeeld kan worden van vreedzame co-existentie tussen de verschillende religies”.
“Ik hoop dat het sprankje vrede dat is ontstaan, kan leiden tot een staakt-het-vuren op alle andere fronten, vooral in Gaza. Ik koester de vrijlating van de Israëli's die nog steeds gegijzeld worden en de toegang van humanitaire hulp tot de uitgeputte Palestijnse bevolking”, zei de paus.
Syrië
Franciscus riep ook op tot gebed voor Syrië, “waar de oorlog helaas weer is opgelaaid en veel slachtoffers heeft gemaakt. Ik sta dicht bij de Kerk in Syrië. Laten we bidden!”
Aleppo, de tweede stad van Syrië, is voor het eerst sinds de Syrische burgeroorlog niet meer onder controle van de regering, aldus het in het VK gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De salafistische militie Hayat Tahrir al-Sham (HTS) en verwante rebellengroepen “controleren de stad Aleppo, met uitzondering van de wijken die worden gecontroleerd door de Koerdische strijdkrachten”, zei de voorzitter van het Observatorium, Rami Abdel Rahman, vandaag tegen persbureau AFP. Gisteren liet het Syrische regeringsleger weten dat het zijn troepen tijdelijk uit Aleppo terugtrekt om een tegenoffensief voor te bereiden.