Rome, 21 mei 2023 – Paus Franciscus heeft vandaag, op de dag dat in Italië Hemelvaart wordt gevierd, de strijdende partijen in Soedan opgeroepen tot een vreedzame oplossing te komen voor hun bloedige conflict. Verder vroeg de pontifex in zijn Regina Caeli-toespraak opnieuw om gebed voor het “gefolterde volk” van Oekraïne.
Het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds half april met elkaar strijden, zijn gisteren een staakt-het-vuren overeengekomen dat zeven dagen moet duren. Het bestand moet morgen ingaan. De beide partijen hebben toegezegd om geen militair voordeel na te streven in de uren voorafgaande aan het staakt-het-vuren. Volgens de overeenkomst hebben zij ook afgesproken om de levering en distributie van humanitaire hulp en het herstel van noodzakelijke diensten te vergemakkelijken en troepen terug te trekken rond ziekenhuizen en openbare voorzieningen.
“Een maand na het uitbreken van het geweld in Soedan blijft de situatie helaas ernstig. Hoewel ik de tot dusver bereikte gedeeltelijke akkoorden toejuich, roep ik opnieuw van harte op de wapens neer te leggen en roep ik de internationale gemeenschap op alles in het werk te stellen om de dialoog te doen zegevieren en het lijden van de bevolking te verlichten”, zei de paus tot de menigte op het Sint-Pietersplein.
“Laten we alstublieft niet wennen aan conflicten en geweld. Laten we niet wennen aan oorlog! En laten we het gefolterde Oekraïense volk blijven steunen”, aldus de Heilige Vader.
Naar aanleiding van berichten over een Vaticaanse vredesmissie naar Rusland en Oekraïne verklaarde Matteo Bruni, perschef van de Heilige Stoel, gisteren het volgende. “Ik kan bevestigen dat paus Franciscus aan kardinaal Matteo Zuppi, aartsbisschop van Bologna en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, de taak heeft toevertrouwd om, in overleg met het Staatssecretariaat, een missie te leiden om de spanningen in het conflict in Oekraïne te helpen verminderen, in de hoop, die de Heilige Vader nooit heeft opgegeven, dat daarmee wegen van vrede kunnen worden ingeslagen. De timing en de manieren waarop van een dergelijke missie worden momenteel bestudeerd.”
De 67-jarige kardinaal Zuppi is aangesloten bij de Gemeenschap van Sant'Egidio, een katholieke lekenvereniging die zich inzet voor oecumene en conflictoplossing. Meer dan dertig jaar geleden was hij een van de vier bemiddelaars van de twee jaar durende vredesonderhandelingen tussen strijdende partijen in Mozambique. Die onderhandelingen resulteerden in de Algemene Vredesakkoorden van Rome, waardoor in 1992 een einde kwam aan de in 1976 uitgebroken burgeroorlog in de voormalige Portugese kolonie. Zuppi werd daarop beloond met het Mozambikaans ereburgerschap.