Britain's Queen Elizabeth II speaks with Pope Francis (R) during their first meeting on April 3, 2014 at the Vatican. Britain's Queen Elizabeth II flew to Rome on April 3 to meet Pope Francis for the first time on a visit that is also the 87-year-old monarch's first foreign trip since 2011. AFP PHOTO

Vaticaanstad, 8 september 2022 - Paus Franciscus heeft vanavond een telegram gestuurd aan koning Charles III waarin hij de nieuwe Britse monarch condoleert met het overlijden van diens moeder. 

“Diep bedroefd over het bericht van het overlijden van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, bied ik Uwe Majesteit, de leden van de Koninklijke Familie, het volk van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest mijn oprechte condoleances aan”, aldus de pontifex.

“Ik sluit mij gaarne aan bij allen die rouwen om haar verlies en bid voor de eeuwige rust van wijlen de Koningin, en breng hulde aan haar leven van onverdroten dienstbaarheid aan het welzijn van de Natie en het Gemenebest, haar voorbeeld van plichtsbesef, haar standvastig getuigenis van geloof in Jezus Christus en haar vaste hoop op zijn beloften”, vervolgt de paus. 

Franciscus zegt verder dat hij haar “nobele ziel” toevertrouwt aan God en verzekert koning Charles van zijn gebeden “dat de Almachtige God u zal ondersteunen met zijn niet aflatende genade nu u uw hoge verantwoordelijkheden als koning op u neemt”. “Over u en allen die de herinnering aan uw overleden moeder koesteren, roep ik een overvloed aan goddelijke zegeningen uit als een belofte van troost en kracht in de Heer.”

Koningin Elizabeth en haar echtgenoot, prins Philip, de hertog van Edinburgh, ontmoetten paus Franciscus in 2014 in Vaticaanstad. Die ontmoeting markeerde de 100ste verjaardag van het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Heilige Stoel.

Een van de titels van de Britse monarch is Defender of the Faith. Deze titel werd in 1521 door paus Leo X verleend aan de Engelse koning Henry VIII. Charles heeft in het verleden aangegeven dat hij bij zijn kroning zal beloven “geloof” te verdedigen en niet “het geloof”. Dat zou vragen kunnen oproepen over de relatie tussen de Church of Engeland en het Britse koningshuis, schreef een Britse organisatie die pleit voor een scheiding tussen kerk en staat vijf jaar geleden in een rapport waarover de Britse krant The Guardian berichtte.