Rome, 19 januari 2025 – Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak zijn dankbaarheid uitgesproken aan de bemiddelaars bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren. 

Hamas heeft vandaag als onderdeel van het bestand met Israël de eerste gijzelaars vrijgelaten die tijdens het bloedbad op 7 oktober 2023 in Israël waren ontvoerd. Het gaat om drie Israëlische vrouwen. De komende zeven dagen zullen nog eens vier levende gijzelaars worden overgedragen. In totaal moeten 33 ontvoerden in de eerste fase van het staakt-het-vuren vrijkomen. De gijzelaars worden geruild tegen ongeveer 2.000 Palestijnse gevangenen.

“De afgelopen dagen is aangekondigd dat het staakt-het-vuren in Gaza vandaag van kracht wordt. Ik spreek mijn dank uit aan alle bemiddelaars. Het is een goede taak om te bemiddelen zodat er vrede kan komen. Dank aan de bemiddelaars!”, zei de paus tegen de menigte op het Sint-Pietersplein.

“En ik bedank ook alle partijen die betrokken zijn bij dit belangrijke resultaat”, vervolgde Franciscus. “Ik hoop dat wat is overeengekomen onmiddellijk door de partijen zal worden gerespecteerd en dat alle gijzelaars eindelijk naar huis kunnen terugkeren en hun geliefden weer kunnen zien. Ik bid heel veel voor hen en hun families. Ik hoop ook dat de humanitaire hulp de mensen in Gaza, die het zo dringend nodig hebben, nog sneller en in grote hoeveelheden zal bereiken.

“Zowel Israëli's als Palestijnen hebben behoefte aan duidelijke tekenen van hoop: ik hoop dat de politieke autoriteiten van beide landen, met de hulp van de internationale gemeenschap, tot de juiste oplossing voor de twee staten kunnen komen. Iedereen kan zeggen: ja tegen dialoog, ja tegen verzoening, ja tegen vrede. En laten we daarvoor bidden: voor dialoog, verzoening en vrede.”

Cuba

De Heilige Vader sprak ook over een akkoord van Cuba met de VS. “Een paar dagen geleden werd de vrijlating van een groep gevangenen uit Cubaanse gevangenissen aangekondigd. Dit is een gebaar van grote hoop dat een van de intenties van dit Jubeljaar concretiseert. Ik hoop dat we de komende maanden in de verschillende delen van de wereld dit soort initiatieven zullen blijven nemen, die vertrouwen wekken in de reis van individuen en volken.”

Cuba is begonnen met de vrijlating van de eerste van honderden gevangenen die het wil vrijlaten na een overeenkomst met de Verenigde Staten. Krachtens dit akkoord, tot stand gekomen door bemiddeling van de Katholieke Kerk, schrapte president Joe Biden Cuba enkele dagen voor het einde van zijn ambtstermijn van de Amerikaanse lijst van staatssponsors van terrorisme. In ruil daarvoor zei de Cubaanse regering 553 mensen vrij te laten, van wie velen werden vastgehouden tijdens anti-regeringsprotesten die in 2021 het door communisten bestuurde eiland teisterden.

Hoewel Havana de overeenkomst voorzichtig heeft verwelkomd, zijn er twijfels over hoe lang deze stand zal houden nadat de door president Donald Trump gekozen minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, had laten doorschemeren dat het akkoord kan worden teruggedraaid.