Pope Francis delivers a speech during the Sunday Angelus prayer from the window of his study overlooking St.Peter's Square at the Vatican on February 13, 2022.

Vaticaanstad, 13 februari 2022 - Paus Franciscus heeft vandaag opnieuw zijn ongerustheid over de Oekraïne-crisis kenbaar gemaakt. Dat deed hij na het zondagse angelusgebed.

“Dierbare broeders en zusters, het nieuws uit Oekraïne is zeer verontrustend. Aan de voorspraak van de Maagd Maria en aan het geweten van de politieke leiders vertrouw ik elke inspanning toe die op vrede is gericht. Laten we in stilte bidden”, zei de paus tot de menigte op het Sint-Pietersplein. 

Gisteren spraken de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin ruim een uur lang met elkaar over Oekraïne. Beiden gaven daarna aan met elkaar in contact te willen blijven om een oorlog af te wenden.

Volgens het Witte Huis maakte Biden tijdens het beraad duidelijk dat de Verenigde Staten, zijn bondgenoten en zijn partners “resoluut zullen reageren” als Poetin het bevel geeft tot een invasie van Oekraïne. De Russische Federatie krijgt dan te maken met snelle en zware gevolgen, zoals economische sancties. De VS-president herhaalde verder dat een nieuwe Russische invasie in Oekraïne “wijdverbreid menselijk lijden” zal veroorzaken en het aanzien van Rusland zal verminderen. Hoewel de VS bereid blijven om deel te nemen aan diplomatiek overleg, is het land net zo goed voorbereid op “andere scenario's”, aldus het Witte Huis over de uitlatingen van Biden tegen Poetin.

Het Kremlin beschuldigt de VS opnieuw van paniekzaaierij. “De hysterie heeft zijn hoogtepunt bereikt”, aldus een topadviseur van Poetin over de “absurde” westerse vrees voor een invasie. Hij benadrukte dat de presidenten zijn overeengekomen de contacten “op alle niveaus” voort te zetten. Poetin zou Biden hebben gezegd dat de Amerikanen nog steeds geen rekening houden met de Russische zorgen over de veiligheid in de regio. Zo is Moskou faliekant tegen een toetreding van Oekraïne tot de NAVO.

Washington stelt dat Rusland inmiddels zoveel militaire eenheden in stelling heeft gebracht dat het op korte termijn kan aanvallen. Poetin ziet de westerse steun aan Oekraïne en de troepenversterkingen in Oost-Europese NAVO-landen juist als bedreigend.

Ondertussen roept de Oekraïense regering de mogendheden op het hoofd koel te houden. Dat weerhoudt de Britse defensieminister Ben Wallace er niet van de gemoederen verder op te doen laaien. In de Sunday Times zegt de bewindsman dat hij de diplomatieke inspanningen van het Westen om een Russische invasie in Oekraïne af te wenden niet krachtig genoeg vindt. Hij vergelijkt de westerse diplomatie met de slappe houding tegenover nazi-Duitsland in 1938 van de toenmalige Britse premier Neville Chamberlain en andere Europese staten. Volgens Wallace kan Poetin “elk moment zijn troepenmacht naar Oekraïne sturen”.