Bagdad, 5 maart 2021 - Paus Franciscus is vanmiddag gearriveerd in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Op de internationale luchthaven van Bagdad werd de pontifex ontvangen door de Iraakse premier Mustafa Abdellatif Mshatat, beter bekend als Al-Kadhimi. In de hoofdstad zelf werd Franciscus officieel welkom geheten door president Barham Ahmed Salih Qassim, het staatshoofd van de Republiek Irak.

In zijn toespraak in het Presidentieel Paleis zei hij tegen de president, de regeringsleiders en andere prominenten hoezeer Irak de afgelopen decennia geleden heeft “onder de rampen van de oorlog, de gesel van het terrorisme en sektarische conflicten die vaak gebaseerd zijn op een fundamentalisme dat de vreedzame co-existentie van verschillende etnische en religieuze groepen, van verschillende ideeën en culturen niet kan aanvaarden”.

Franciscus had het over de diverse bevolkingsgroepen die hard werden getroffen door de verschrikkingen van het IS-bewind in sommige Iraakse steden en gebieden. “En hier kan ik, onder de velen die hebben geleden, niet nalaten de jezidi's te noemen, onschuldige slachtoffers van zinloze en onmenselijke barbaarsheid, vervolgd en gedood vanwege hun religieuze overtuiging, en wier identiteit en voortbestaan zelf in gevaar zijn gebracht.”

De jezidi’s vormen een bevolkingsgroep met een eigen godsdienst; die bevat elementen uit verschillende religies. De meeste van hen wonen in Noord-Irak.

Franciscus ontvangen in Bagdad

De paus riep in zijn toespraak op tot verdraagzaamheid en universele broederschap. “In dit verband is de religieuze, culturele en etnische verscheidenheid, die de Iraakse samenleving millennia lang heeft gekenmerkt, een kostbare hulpbron die moet worden aangeboord, niet een obstakel dat moet worden weggenomen.”

Na de officiële ontvangstceremonie in het Presidentieel Paleis werd de paus per auto overgebracht naar de kathedraal van de Syrisch-katholieke archeparchie (oosters aartsbisdom) Bagdad. Daar werd hij toegesproken door patriarch Ignatius Jozef III van Antiochië, het in de Libanese hoofdstad Beiroet residerende hoofd van de Syrisch-Katholieke Kerk.

Aan boord van het vliegtuig van Alitalia dat de paus en zijn gevolg naar Bagdad had gevlogen, waren zoals gewoonlijk ook journalisten, die speciaal voor deze reis moesten zijn ingeënt met een coronavaccin. Tijdens de vlucht zei Franciscus onder meer tegen hen: “Ik ben blij dat ik mijn reizen kan hervatten. Dit is een emblematische reis. Het is ook een plicht aan een land dat al zoveel jaren wordt gemarteld. Bedankt dat jullie me vergezellen. Ik zal proberen de aanwijzingen op te volgen en niet iedereen de hand te schudden, maar ik wil niet afstandelijk zijn: ik zal langskomen om u nader te begroeten. Dank u wel.”

Pope Francis gives a sermon at the Syro-Catholic Cathedral of Our Lady of Salvation (Sayidat al-Najat) in Baghdad at the start of the first ever papal visit to Iraq on March 5, 2021. In an address to the faithful in Baghdad, Pope Francis expressed his gratitude to his fellow clergy for supporting Iraq's Christians, whose population has dwindled due to conflict. Vincenzo PINTO / AFP