Hilversum, 27 augustus 2024 - Paus Franciscus heeft zondag scherpe kritiek geuit op het onlangs door de Oekraïense regering afgekondigde verbod op de Russisch-orthodoxe kerk. Volgens Franciscus mogen gelovigen niet worden uitgesloten van de erediensten.

De nieuwe Oekraïense wet die op 20 augustus door het parlement van het land is aangenomen verbiedt de Russisch-orthodoxe kerk op Oekraïens grondgebied. De maatregel komt tweeënhalf jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

De nieuwe wet moedigt verder ook religieuze organisaties in Oekraïne aan om hun banden met de Russische staat te verbreken. Onder die organisaties valt ook de aan Moskou gelieerde Oekraïens-orthodoxe kerk.

Bang

Franciscus zei in zijn toespraak na het Angelusgebed dat deze nieuwe wetten in Oekraïne hem “bang maken voor de vrijheid van degenen die bidden”.

“Degene die echt bidt, bidt altijd voor iedereen,” zei de paus. “Een persoon doet geen kwaad door te bidden.”

“Laat degenen die willen bidden dus bidden in wat zij als hun kerk beschouwen. Laat alstublieft geen enkele christelijke kerk direct of indirect worden afgeschaft,” zei Franciscus. “Kerken moeten met rust worden gelaten!”

Instrument van militarisering

Oekraïne voerde de wet in omdat volgens het parlement de Russisch-orthodoxe kerk wordt gebruikt om de Russische agressie tegen Oekraïne te rechtvaardigen en te ondersteunen, zo meldt CNA.


Groot-aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk - het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk - verdedigde vorige week de nieuwe wet door te stellen dat de Russische regering de orthodoxe kerk gebruikt “als een instrument van militarisering.”

De nieuwe wet is bedoeld om bescherming te bieden tegen de ideologie en de verhalen die worden verspreid over Oekraïne als onderdeel van de “Russische wereld,” zei de aartsbisschop.