09-09-2019

Paus Franciscus is vanochtend geland op de luchthaven van Port Louis, de hoofdstad van de Republiek Mauritius, een eilandengroep in de Indische Oceaan. De afgelopen week bezocht de opperherder van de Katholieke Kerk ook Mozambique en Madagaskar.

Na een welkomstceremonie op de luchthaven werd de paus overgebracht naar het op een berg gelegen heiligdom van Maria, Koningin van de Vrede. Daar stond een menigte gelovigen hem, zwaaiend met een palmtak, op te wachten (zie foto). Op een groot terrein bij het Maria-oord is Franciscus samen met tientallen bisschoppen en honderden priesters voorgegaan in een eucharistieviering. 

Na de Heilige Mis heeft de paus een lunch met alle leden van de Bisschoppenferentie van de Indische Oceaan.

‘s Middag bezoekt Franciscus de Père Laval Shrine, een heiligdom rond het graf van de zalige priester Jacques-Désiré Laval (1803-1864), de ‘Apostel van Mauritius’, een Franse missionaris en lid van de Congregatie van de Heilige Geest (Paters Spiritijnen). Daarna brengt de paus een beleefdheidsbezoek aan president Barlen Vyapoory in het Presidentieel Paleis, waar hij tijdens een bijeenkomst met bewindslieden, parlementariërs en diplomaten, alsook vertegenwoordigers van de krijgsmacht en de burgermaatschappij, een toespraak zal houden. Vervolgens vindt een afscheidsceremonie plaats op Port Louis Airport. Daarvandaan vliegt de paus terug naar Madagaskar. Morgen keert hij terug naar Rome. 

Het land Mauritius telt meerdere eilanden, waarvan Mauritius het grootste is. Daarop bevindt zich de hoofdstad Port Louis.

De Republiek Mauritius telt iets meer dan 1,3 miljoen inwoners. Volgend het Vaticaan wonen er ongeveer 368.000 katholieken. De RK-Kerk wordt er geleid door twee bisschoppen (kardinaal en spiritijn Maurice Piat van het bisdom Port Louis en Alain Harel van het apostolisch vicariaat Rodrigues) en 95 priesters. Volgens een census uit 2011 is 48,54 procent van de inwoners hindoe en 17,3 procent moslim. 

In 1598 werd het grootste eiland van de kleine archipel aangedaan door zeelieden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die het de naam Mauritius gaven, naar stadhouder Maurits van Nassau, de latere Prins van Oranje. In 1638 werd het als kolonie bij de Republiek ingelijfd. In 1710 gingen de Hollanders er weg. Vijf jaar later kwam de eilandengroep in handen van de Fransen en in 1810 van de Britten. In 1968 werd Mauritius onafhankelijk, maar koningin Elizabeth II bleef nog tot 1992 staatshoofd. In dat jaar werd de Republiek Mauritius uitgeroepen. Het land is nog steeds lid van de Gemenebest der Naties, waarvan Elizabeth II het hoofd is.