Hilversum, 27 augustus 2024 - Vier jaar na de enorme explosie in de haven van Beiroet heeft paus Franciscus tijdens een ontmoeting maandag met nabestaanden van de ramp om waarheid en gerechtigheid gevraagd. Onderzoeken naar de oorzaak van de ramp liggen namelijk nog altijd stil.  

Bij de explosie in de Libanese hoofdstad kwamen in augustus 2020 naar schatting 218 mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond. De ravage was enorm en veel huizen rond de haven werden verwoest. 

Onderzoek naar opslag en aantallen 

Al snel na de ramp bleek dat er in de haven van Beiroet 2750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen. Na een brand in een loods kwam dat tot ontploffing. Het was een van de grootste explosies allertijden.  

Nog altijd is niet onderzocht hoe het komt dat topambtenaren toestonden dat grote hoeveelheden ammoniumnitraat in de haven werd opgeslagen. Ook ontbreekt het aan betrouwbare tellingen van de slachtoffers.  

Er zijn verschillende cijfers, maar die lopen uiteen. Waarschijnlijk omdat de Libanese autoriteiten niet-Libanese slachtoffers niet meetelt. Ook stopte de regering een maand na de explosie met tellen. Hierdoor zijn de zwaargewonde mensen die daarna overleden ook niet meegerekend.  

Het gevolg is dat veel mensen geen compensatie of hulp krijgen.  

Waarheid en gerechtigheid 

"Samen met u vraag ik om waarheid en gerechtigheid. We weten allemaal dat de kwestie complex en moeilijk is en dat tegengestelde machten en belangen hun invloed laten gelden. Maar waarheid en gerechtigheid moeten boven alles gaan,” zei de paus tegen de families die maandag aanwezig waren bij de privé-audiëntie. 

“Er zijn inmiddels vier jaar verstreken. Het Libanese volk, en u bovenal, heeft recht op woorden en daden die verantwoordelijkheid en transparantie tonen,” voegde hij toe. 

Algemeen belang boven het individuele voordeel 

Franciscus moedigde de families verder ook aan om mensen van vrede in het Midden-Oosten te zijn. 

“Libanon is en moet een project voor vrede blijven. De roeping van het land is om een ​​land te zijn waar verschillende gemeenschappen in harmonie samenleven, waarbij het algemeen belang boven het individuele voordeel wordt gesteld.”