Paus gaat mis opdragen voor Myanmar

Vaticaanstad, 4 mei 2021 - Paus Franciscus zal op zondag 16 mei in de Sint-Pietersbasiliek een mis opdragen voor het volk van Myanmar. De liturgiedienst zal worden bijgewoond door mensen uit het Oost-Aziatische land die momenteel in Rome wonen, zo heeft de Prefectuur van het Pontificaal Huis gisteren bekendgemaakt. De Vaticaanse media zullen de eucharistieviering vanaf 10.00 uur live rechtstreeks uitzenden.

Eergisteren herinnerde Franciscus in zijn Regina cæli-toespraak aan de toestand in Myanmar (Birma). Hij sprak over een bijzonder initiatief: “dat van de Birmese Kerk, die ons uitnodigt voor de vrede te bidden door een dagelijkse Weesgegroet van de Rozenkrans te reserveren voor Myanmar. Ieder van ons wendt zich tot zijn moeder als we in nood zijn of in moeilijkheden. Deze maand vragen wij onze Moeder van de Hemel te spreken tot de harten van allen die verantwoordelijk zijn voor Myanmar, opdat zij de moed vinden om de weg van ontmoeting, verzoening en vrede te gaan.”

De krijgsmacht van Myanmar pleegde op 1 februari een staatsgreep, waarbij regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere belangrijke politici werden vastgezet. De generaals lieten weten dat te hebben gedaan omdat de regeringspartij verkiezingsfraude zou hebben gepleegd. Bij de protesten tegen de militaire junta zijn volgens een lokale mensenrechtenorganisatie meer dan 750 mensen gedood door veiligheidsdiensten.