This handout photo taken on January 10, 2022 and released by the Vatican press office, the Vatican Media, shows Pope Francis during his new year greetings to the diplomatic corps at the Vatican on January 10, 2022.

Vaticaanstad, 10 januari 2022 - In zijn vandaag gehouden jaarlijkse toespraak tot het corps diplomatique bij de Heilige Stoel heeft paus Franciscus opnieuw zijn steun uitgesproken voor wereldwijde vaccinatie tegen SARS-CoV-2. Ook veroordeelde de pontifex de “ideologische tegenstellingen” die worden gevoed door verkeerde informatie.

In de toespraak, waarin de paus traditioneel de balans opmaakt van de meest urgente problemen in de wereld, riep Franciscus op tot “een veelzijdige inzet op persoonlijk, politiek en internationaal niveau” om immuniteit voor corona na te streven, maar hij benadrukte de verantwoordelijkheid van het individu “om voor onszelf en onze gezondheid te zorgen, en dit vertaalt zich in respect voor de gezondheid van degenen om ons heen”.

Franciscus zei dat “ongegronde informatie” en “slecht gedocumenteerde feiten” mensen ervan hebben weerhouden het vaccin te krijgen, maar hij gaf ook de schuld aan ideologische tegenstellingen. “Vaak laten mensen zich beïnvloeden door de ideologie van het moment”, zei hij. Hij hoopte dat de “realiteitstherapie” van de tol die de pandemie eist, de mensen ertoe zou brengen “het probleem onder ogen te zien en passende remedies aan te nemen om het op te lossen”.

De Heilige Vader zei ook dat “een alomvattende inzet van de kant van de internationale gemeenschap noodzakelijk is, zodat de hele wereldbevolking gelijke toegang heeft tot essentiële medische zorg en vaccins”.

Franciscus pleitte opnieuw voor de opheffing van octrooien op vaccins, waardoor meer landen vaccins zouden kunnen produceren en die momenteel wordt besproken in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het Vaticaan heeft de ontheffing gesteund, die ook door de Verenigde Staten werd gesteund, maar die momenteel vastzit in de onderhandelingen.

“Ik dring er bij alle staten die in de WTO onderhandelen op aan om een beleid van genereus delen aan te nemen als basisprincipe om iedereen toegang te garanderen tot diagnostische instrumenten, vaccins en geneesmiddelen”, aldus de paus, die de noodzaak van solidariteit tussen staten benadrukte, vooral ten aanzien van armere landen.

De paus wordt toegesproken door de Cypriotische ambassadeur George Poulides

Migratie

De bisschop van Rome drong ook aan op internationale samenwerking met betrekking tot de benarde situatie van immigranten en vluchtelingen en noemde hen het slachtoffer van “onverschilligheid”, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. “Er moet een coherent en alomvattend systeem komen voor de coördinatie van het migratie- en asielbeleid, met het oog op een gedeelde verantwoordelijkheid voor de opvang van migranten, de beoordeling van asielaanvragen, en de herverdeling en integratie van degenen die kunnen worden aanvaard.”

Franciscus noemde Europa en de Verenigde Staten, die beide te maken hebben met aanzienlijke migratiestromen, en drong bij hen aan op een “vooruitziende blik”. Hoewel de paus de moeilijkheden erkent die migratie voor landen met zich meebrengt, zei hij dat “er een duidelijk verschil is tussen accepteren, zij het op een beperkte manier, en volledig afwijzen”.

In zijn toespraak zei de paus tot de in de Aula der Zegeningen verzamelde diplomaten dat “de multilaterale diplomatie een vertrouwenscrisis heeft doorgemaakt als gevolg van de verminderde geloofwaardigheid van sociale, gouvernementele en intergouvernementele systemen” in een tijd waarin deze een antwoord moet bieden op de wereldwijde uitdagingen van de pandemie, de klimaatverandering en de migratie.

“Diepgaande situaties van ongelijkheid en onrechtvaardigheid, endemische corruptie en verschillende vormen van armoede die de waardigheid van mensen aantasten, blijven ook sociale conflicten aanwakkeren op het Amerikaanse continent”, zei de paus, “waar de toenemende polarisatie niet helpt om de echte en dringende problemen van de bevolking op te lossen, vooral van degenen die het armst en het kwetsbaarst zijn”.

Het laatste deel van de toespraak van de paus ging over de noodzaak om gemeenschap en onderwijs te bevorderen bij de jongere generaties, die als gevolg van de pandemie hun toevlucht hebben gezocht in virtuele realiteiten en beeldschermen. “Als we onszelf al op jonge leeftijd leren isoleren, zal het later moeilijker blijken om bruggen van broederschap en vrede te bouwen”, zei de paus. “In een wereld waar er alleen maar ‘ik’ is, is het moeilijk om ruimte te maken voor ‘wij’.”

Na zijn speech nam de paus de ambassadeurs mee naar de Sixtijnse Kapel voor een groepsfoto. Opvallend was dat de meeste diplomaten op dat moment geen mondneusmasker droegen.

This handout photo taken on January 10, 2022 and released by the Vatican press office, the Vatican Media, shows Pope Francis posing with the diplomatic corps in the Sistine Chapel