Paus Franciscus heeft op de avond van Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in en bij het Colosseum in Rome, gelamenteerd over de “uit politieke overwegingen gesloten harten” ten opzichte van het leed van talloze medemensen. Het thema van de jaarlijkse godsdienstige exercitie bij het antieke amfitheather, waar volgens de overlevering vele christenen de marteldood stierven, was ditmaal het miserabele lot van vrouwenhandel en mensensmokkel.
De traditie van de Kruisweg bij het Colosseum gaat terug op Benedictus XIV in de achttiende eeuw. Het werd in 1964 door Paulus VI nieuw leven ingeblazen. Sindsdien vormt het in Rome een van de hoogtepunten van de Goede Week.
Ook gisteravond waren er ongeveer 15.000 gelovigen aanwezig om samen met de bisschop van Rome te mediteren op het lijden van Christus en dat van alle noodlijdenden in onze tijd. Onder hen Virginia Raggi, de burgemeester van Rome.
De Kruisweg bestaat uit veertien zogenoemde ‘staties’, momenten van het verloop van Christus’ passie, van Pilatus’ ecce homo tot en met de graflegging. Aan het einde sprak de paus een krachtig gebed uit. Daarin betreurde hij niet alleen de uitsluiting van migranten, maar ook de onverschilligheid en het egoïsme van mensen. Tevens sprak hij over de ecologische crisis waardoor “ons gemeenschappelijk huis” zwaar wordt gehavend, terwijl de vervuiling van de aarde door het menselijk egoïsme en de daarmee gepaard gaande hebzucht alleen maar aan het toenemen is.
Franciscus had het ook over de diepe crisis van de kerk, veroorzaakt door het pedofilieschandaal. De paus wees daarbij op de kinderen die “in hun onschuld en puurheid geschonden” worden.
De Italiaanse religieuze Eugenia Bonetti had de tekst geschreven die tijdens de verschillende kruiswegstaties werden voorgelezen. De zuster zet zich in voor vrouwen die tot prostitutie worden gedwongen. Een tekst ging over “een minderjarige met een mooi, klein lichaam, die ik op een nacht in Rome aantrof, waar mannen in luxueuze wagens in de rij stonden om het meisje uit te buiten”. Ook ging het over de sterfgevallen van migranten in de Sahara of de Middellandse Zee.
Gistermiddag ging de paus in de Sint-Pietersbasiliek voor in de liturgie van het Lijden en Sterven des Heren. De homilie werd evenals voorafgaande jaren verricht door de predikant van het Pontificaal Huis, pater kapucijn Raniero Cantalamessa.