
Rome, 16 april 2025 – De Pontificale Ecclesiastische Academie in Rome krijgt een aangepaste status en structuur. Dat heeft paus Franciscus besloten, zo werd gisteren door het Vaticaan bekendgemaakt.
De driehonderd jaar oude Pontificia Ecclesiastica Academia, gevestigd aan de Piazza della Minerva, is het instituut waar geestelijke worden opgeleid tot diplomaat van de Heilige Stoel.
Paus Franciscus keurde de nieuwe statuten van de school goed met het wetgevende document Il ministero petrino (‘Het petrinisch ambt’), ondertekend op 25 maart.
Academische upgrade
Het document stelt specifiek dat de diplomatenschool zal worden hervormd tot een ‘ad instar Facultatis’-instituut. Dat betekent dat er voortaan academische graden zoals licentiaat en doctoraat kunnen worden behaald, en wel in rechten, geschiedenis, politieke wetenschappen, economie en verschillende talen. De paus besloot ook dat de school zal worden toegevoegd aan het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel.
“Deze hervorming is veel meer dan een academische update”, zei kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin tegen Vatican News. Volgens hem wil de paus graag benadrukken dat het niet genoeg is om alleen maar specialistische kennis op te doen. “De toekomstige diplomaten van de Kerk moeten een levensstijl en een arbeidsethos ontwikkelen die hen in staat stellen om complexe internationale relaties diepgaand te begrijpen en daarin als geloofwaardige getuigen van het Evangelie op te treden.”
Getuigenis
Il ministero petrino stelt dat diplomaten van de Heilige Stoel, die al een theologische opleiding hebben gevolgd, “adequaat voorbereid moeten worden op hun missie volgens de eisen van de tijd”. Dat is niet alleen een kwestie van academische en wetenschappelijke training op hoog niveau, maar ook van “ervoor zorgen dat hun acties kerkelijke acties zijn die de noodzakelijke confrontatie met de realiteit van onze wereld moeten aangaan”.
Verder staat er dat, vooral in een tijd van voortdurende veranderingen in wetenschap en technologie, diplomaten er voortdurend naar moeten streven om blijvend te leren. “Het is niet voldoende om zich te beperken tot het verwerven van theoretische kennis, maar het is noodzakelijk om een manier van werken en een levensstijl te ontwikkelen die hem in staat stelt de dynamiek van internationale betrekkingen grondig te begrijpen en te interpreteren vanuit de doelstellingen en uitdagingen van een steeds synodalere Kerk”, aldus de paus. “In deze context blijken kwaliteiten als het vermogen tot nabijheid, aandachtig luisteren, getuigenis, broederschap en dialoog van fundamenteel belang te zijn.”