Rome, 11 juli 2021 - Paus Franciscus heeft vandaag kort na het middaguur zijn wekelijkse angelustoespraak gehouden. Hij deed dat vanaf een balkon van een kamer van de Universitaire Polikliniek A. Gemelli, waar hij sinds vorige week verblijft. De pontifex sprak zijn bezorgdheid uit over Haïti, waar afgelopen week de president van het land werd vermoord. Ook hield hij een pleidooi voor het handhaven van gratis gezondheidszorg. Verder sprak de paus zich uit tegen de vervuiling van de oceanen en zeeën met plastic.

Franciscus is behandeld voor diverticulitis, een aandoening aan de dikke darm die veel voorkomt bij ouderen en tot pijn en koorts kan leiden. De 84-jarige paus loopt sinds eergisteren weer zonder hulp en eet normaal. In de nacht van 7 op 8 juli had hij nog koorts. Hij is echter nog niet voldoende opgeknapt om terug te keren naar Vaticaanstad. Vandaag verscheen hij voor het eerst weer in het openbaar.

“Ik ben blij dat ik het Angelus op zondag hier in het Gemelli-ziekenhuis kan blijven uitspreken. Ik dank u allen. Ik heb uw nabijheid gevoeld en de steun van uw gebeden. Dank u met heel mijn hart!”, aldus de Heilige Vader, die werd vergezeld door enkele kankerpatiëntjes.”

Franciscus werd afgelopen zondagavond geopereerd aan zijn dikke darm.

“Het Evangelie dat wij in de liturgie van vandaag lezen, vertelt ons dat Jezus' leerlingen, door Hem gezonden, ‘velen die ziek waren met olie zalfden en hen genazen’ (Mc 6,13). Deze olie doet ons ook denken aan het sacrament van de ziekenzalving, dat troost geeft aan geest en lichaam. Maar deze olie is ook het luisteren, de nabijheid, de zorgzaamheid, de tederheid van hen die de zieke verzorgen: het is als een streling die je beter doet voelen, de pijn verzacht en je optilt. Ieder van ons heeft vroeg of laat behoefte aan deze eenheid van nabijheid en tederheid, en wij allen kunnen die aan een ander geven, met een bezoekje, een telefoontje, een uitgestoken hand naar wie hulp nodig heeft. Laten we niet vergeten dat in het protocol van het laatste oordeel - Mattheüs 25 - één van de dingen die aan ons gevraagd zullen worden, is of we de zieken nabij zijn geweest”, zei hij tot gelovigen die voor hem naar het ziekenhuis waren gekomen.

Angelus Gemelli

Gratis gezondheidszorg

“In deze dagen van ziekenhuisopname heb ik eens te meer ervaren hoe belangrijk het is om een goede, voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg te hebben, zoals die er in Italië en in andere landen is. Een gratis gezondheidsdienst, die een goede dienstverlening garandeert die voor iedereen toegankelijk is. We mogen dit kostbare bezit niet verliezen. We moeten dat handhaven! En daarvoor moeten wij ons allen inzetten, want het dient iedereen en vereist de bijdrage van allen. Zelfs in de Kerk gebeurt het soms dat een of andere gezondheidsinstelling het, wegens slecht beheer, economisch niet goed doet, en de eerste gedachte die dan in je opkomt is die instelling te verkopen. Maar de roeping, in de Kerk, is niet om geld te hebben, het is om dienst te doen, en dienst is altijd gratis. Vergeet dit niet: red de vrije instellingen”, aldus Franciscus.

“Ik wil mijn waardering en aanmoediging uitspreken voor de artsen en al het zorgpersoneel en mensen van dit ziekenhuis en andere ziekenhuizen. Ze werken zo hard! En we bidden voor alle zieke mensen. Hier zijn wat zieke kindervrienden... Waarom lijden kinderen? Waarom lijden kinderen? is een vraag die het hart raakt. Begeleid hen met gebed en bid voor alle zieken, vooral voor hen die in de moeilijkste omstandigheden verkeren: moge niemand alleen gelaten worden, moge ieder de zalving ontvangen van het luisteren, van de nabijheid, van de tederheid en van de zorg. Wij vragen dit door de voorspraak van Maria, onze Moeder, Heil der Zieken”, zei de paus, die vervolgens voorging in het angelusgebed

Haïti

Na het Angelus vervolgde Franciscus: “Dierbare broeders en zusters, de laatste dagen is mijn gebed vaak gericht op Haïti, na de moord op de president en de verwonding van diens vrouw. Ik sluit mij aan bij de dringende oproep van de bisschoppen van het land om de wapens neer te leggen, te kiezen voor het leven, te kiezen voor een broederlijk samenleven in het belang van allen en in het belang van Haïti. Ik sta dicht bij het dierbare Haïtiaanse volk; ik hoop dat de spiraal van geweld zal ophouden en dat de natie de weg naar een toekomst van vrede en harmonie zal kunnen hervatten.”

Zondag van de Zee

De pontifex stond er ook bij stil dat vandaag de Zondag van de Zee wordt gevierd. Deze themadag is op een speciale manier opgedragen aan zeelieden en aan allen die voor hun werk en levensonderhoud van de zee afhankelijk zijn. “Ik bid voor hen en ik dring er bij iedereen op aan zorg te dragen voor de oceanen en zeeën. Zorg voor de gezondheid van de zeeën: geen plastic in de zee!”, aldus de paus.

Franciscus herinnerde eraan dat 11 juli de feestdag is van Sint-Benedictus van Nursia, de vader van het westerse monnikendom en een van de patronen van Europa. “Een omhelzing voor onze beschermheilige! Laten we de benedictijnen over de hele wereld het beste toewensen. En de beste wensen voor Europa, moge het verenigd zijn in zijn stichtende waarden. En voor iedereen, een fijne zondag! Vergeet niet voor me te bidden. Geniet van uw middagmaal en tot ziens!”