Vatican Secretary of State Cardinal Pietro Parolin makes a national statement on the second day of the COP26 UN Climate Summit in Glasgow on November 2, 2021. World leaders meeting at the COP26 climate summit in Glasgow will issue a multibillion-dollar pledge to end deforestation by 2030 but that date is too distant for campaigners who want action sooner to save the planet's lungs. DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Glasgow, 3 november 2021 - De Katholieke Kerk is in de strijd tegen de klimaatverandering sterk voorstander van een integrale vorming van personen. “Politieke, technische en operationele maatregelen” moeten “gekoppeld worden aan onderwijs dat een nieuwe levensstijl bevordert, vooral bij jongeren”, zo luidt een gisteren voorgelezen boodschap van paus Franciscus aan de deelnemers van de VN-klimaattop COP26 in Glasgow, Schotland. Hij wijst er ook op dat het Noorden een “ecologische schuld” heeft.

Een integrale vorming moet volgens de Heilige Vader ten goede komen aan een “cultureel model van ontwikkeling en duurzaamheid dat gebaseerd is op broederschap en het verbond tussen de mensheid en de natuur”. 

Franciscus’ boodschap werd in Glasgow voorgelezen door kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van de Heilige Stoel (zie foto boven). Hij staat aan het hoofd van de Vaticaanse delegatie en kreeg gisteren het woord nadat de staatshoofden en regeringsleiders hadden gesproken.

De paus verwijst in zijn boodschap wederom naar de gezamenlijke klimaatoproep van alle wereldgodsdiensten die op 4 oktober in Vaticaanstad werd ondertekend. Ondanks “zeer verschillende stemmen met zeer verschillende gevoeligheden” getuigt de interreligieuze oproep van een “opmerkelijke overeenstemming over de dringende noodzaak van een koerswijziging”: van een “wegwerpcultuur” naar een “cultuur van zorg” voor ons gemeenschappelijk huis en zijn bewoners.

Franciscus legt specifiek de nadruk op de “ecologische schuld” van het Noorden als antwoord op de kwestie van de financiële schulden van de landen van het Zuiden, waarvan de last vaak een belemmering vormt voor de ontwikkeling van de volken. De paus pleit voor “zorgvuldig onderhandelde procedures voor de kwijtschelding van die schulden, gekoppeld aan een duurzamere en billijkere economische herstructurering die gericht is op het aanpakken van de klimaatcrisis”.

Rijke landen moeten volgens Franciscus een leidende rol spelen bij “de financiering van klimaatbescherming, het koolstofvrij maken van het economisch systeem (...), de bevordering van een circulaire economie en de ondersteuning van zwakkere landen”.

Tegelijkertijd stelt de pontifex vast dat nu al vele mensen lijden aan de gevolgen van de klimaatverandering. In de nabije toekomst, zo waarschuwt Franciscus, zal het aantal klimaatvluchtelingen groter zijn dan het aantal oorlogs- en conflictvluchtelingen. Er is daarom “moed en hoop” nodig om een “ware bekering", zowel individueel als collectief, tot stand te brengen.