Matera, 25 september 2022 - Paus Franciscus was vandaag in Matera, een oude stad in de Italiaanse regio Basilicata. Daar droeg hij in een voetbalstadion de zondagsmis op tijdens het Nationale Eucharistische Congres van Italië.
Matera, bijgenaamd ‘Broodstad’, is beroemd om de teelt van harde tarwe en de productie van pasta, brood, olie en wijn. Het heeft een van de oudste broodbaktradities van Italië.
“Broeders, zusters, vanuit Matera, deze ‘stad van het brood’, wil ik u zeggen: laten we terugkeren naar Jezus; laten we terugkeren naar de eucharistie”, zei Franciscus in zijn homilie tijdens de mis. “Laten we terugkeren naar de smaak van het brood, want terwijl we hongerig zijn naar liefde en hoop, of we gebroken zijn door de beproevingen en het lijden van het leven, wordt Jezus voedsel dat ons voedt en geneest.”
In Matera vond van 23 tot 25 september het Nationale Eucharistische Congres van Italië plaats. Meer dan 80 bisschoppen en honderden afgevaardigden uit heel Italië namen deel aan dit godsdienstige evenement met als thema ‘Laten we terugkeren naar de smaak van het brood, voor een eucharistische en synodale kerk.’
Vanochtend was de paus niet per helikopter zoals was gepland, maar per vliegtuig naar Zuid-Italië vertrokken. Dit vanwege stormachtige weersomstandigheden in Rome. In Matera werd hij ontvangen door een juichende menigte.
In zijn homilie sprak de paus zijn droom uit voor een kerk “die knielt voor de eucharistie en met verwondering de in het brood aanwezige Heer aanbidt, maar zich ook met mededogen en tederheid weet te buigen voor de wonden van hen die lijden, de armen verlicht, de tranen van hen die lijden droogt, zichzelf tot brood van hoop en vreugde voor allen maakt”.
Encyclopedie: Eucharistische aanbidding
“Laten we dit onthouden: wie God aanbidt, wordt van niemand een slaaf. Zij zijn vrij. Laten we het gebed van aanbidding herontdekken, een gebed dat vaak vergeten wordt. Aanbidding ... bevrijdt ons en herstelt onze waardigheid als kinderen, niet als slaven”, aldus de bisschop van Rome.
De hosties die in de pausmis werden gebruikt, waren gefabriceerd met de hulp van Italiaanse gedetineerden. De miswijn was gemaakt door vluchtelingen en migranten.
Aan het einde van de mis bad paus Franciscus het angelusgebed. Hij herinnerde eraan dat 25 september de 108ste Mondiale Dag van Migranten en Vluchtelingen is, die jaarlijks op de laatste zondag van september wordt gevierd.
Boodschap paus Franciscus voor Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen 2022