Faithful listen as Pope Francis (on screen) leads the Angelus prayer from the window of his office overlooking Saint Peter's Square, Vatican City, 10 December 2023. EPA/MASSIMO PERCOSSI

Rome, 10 december 2023 - Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak op de Tweede Zondag van de Advent stilgestaan bij de 75ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die door de Verenigde Naties in New York werd ondertekend.

“Vijfenzeventig jaar geleden, op 10 december 1948, werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend. Het is als een snelweg waarop veel stappen voorwaarts zijn gezet, maar er moeten er nog veel meer komen en soms gaan we helaas achteruit”, zei de Heilige Vader vanuit het venster van het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis tot de menigte op het Sint-Pietersplein.

“De inzet voor mensenrechten is nooit af!”, zei Franciscus. “In dit opzicht sta ik dicht bij al diegenen die zonder proclamaties, in het concrete dagelijkse leven, persoonlijk vechten en betalen om de rechten te verdedigen van hen die niet meetellen.”

De Romeinse pontifex sprak zoals gewoonlijk ook over een aantal actuele gebeurtenissen, vooral met betrekking tot de brandhaarden in de wereld.

“Ik verheug me over de vrijlating van een aanzienlijk aantal Armeense en Azerbeidzjaanse gevangenen. Ik kijk met grote hoop uit naar dit positieve teken voor de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan, voor vrede in de zuidelijke Kaukasus, en ik moedig de partijen en hun leiders aan om het vredesverdrag zo snel mogelijk te sluiten.”

De paus vervolgde: “Over een paar dagen zullen de werkzaamheden van de COP 28 over het klimaat, die in Dubai aan de gang is, ten einde lopen. Ik vraag u te bidden voor goede resultaten voor de zorg van ons gemeenschappelijk huis en de bescherming van de volkeren.”

Franciscus riep de gelovigen op tot het voortdurende gebed voor de volkeren die lijden onder oorlog. “Nu we op weg zijn naar Kerstmis: zullen we in staat zijn om, met Gods hulp, concrete stappen te zetten voor vrede? We weten dat het niet gemakkelijk is. Sommige conflicten hebben diepe historische wortels. Maar we hebben ook het getuigenis van mannen en vrouwen die met wijsheid en geduld hebben gewerkt aan vreedzame coëxistentie. Laten we hun voorbeeld volgen! Laten we alles in het werk stellen om de oorzaken van conflicten aan te pakken en weg te nemen. En laten we ondertussen – over mensenrechten gesproken – burgers, ziekenhuizen en gebedshuizen beschermen, gijzelaars bevrijden en humanitaire hulp garanderen. Laten we de gekwelde Oekraïne, Palestina en Israël niet vergeten.”

Aan het einde van zijn toespraaak zei de paus ook te bidden voor de slachtoffers van de brand twee dagen geleden in een katholiek ziekenhuis in Tivoli, gelegen twintig kilometer ten oosten van Rome en kerkelijk behorend tot het Romeinse diocees. Er vielen drie doden, allen hoogbejaard. Circa tweehonderd patiënten werden naar andere ziekenhuizen overgebracht of in een nabijgelegen school ondergebracht.