
Rome, 28 mei 2025 – Paus Leo XIV heeft vanochtend in zijn tweede algemene audiëntie opnieuw zijn leedwezen betuigd met de slachtoffers van de oorlog tegen Oekraïne en in Gaza.
“De laatste dagen gaan mijn gedachten vaak uit naar het Oekraïense volk, dat getroffen wordt door nieuwe, ernstige aanvallen op burgers en infrastructuur. Ik verzeker mijn nabijheid en mijn gebed voor alle slachtoffers, in het bijzonder voor de kinderen en de gezinnen”, zei de Heilige Vader aan het einde van zijn toespraak tot de pelgrims op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.
“Ik herhaal met klem mijn oproep om de oorlog te stoppen en elk initiatief voor dialoog en vrede te steunen. Ik vraag iedereen om zich te verenigen in gebed voor vrede in Oekraïne en overal waar men lijdt onder de oorlog.”
Leo vervolgde: “Vanuit de Gazastrook stijgt steeds intenser het gehuil van moeders en vaders op naar de hemel, die de levenloze lichamen van hun kinderen in hun armen houden en voortdurend gedwongen worden te verhuizen op zoek naar wat voedsel en een veiliger onderkomen tegen de bombardementen. Ik herhaal mijn oproep aan de verantwoordelijken: staak het vuren, laat alle gijzelaars vrij, respecteer het humanitaire recht volledig! Maria, Koningin van de Vrede, bid voor ons!”
Barmhartige Samaritaan
Aan het begin van zijn toespraak hervatte paus Leo de catechesereeks, getiteld ‘Jezus Christus, onze hoop’, die zijn voorganger Franciscus was gestart. Vandaag ging het over de parabel van Jezus over de Barmhartige Samaritaan uit het tiende hoofdstuk van het Lucasevangelie.
“Compassie komt tot uiting in concrete daden”, zei de paus. “De evangelist Lucas staat stil bij de daden van de Samaritaan, die wij ‘barmhartig’ noemen, maar die in de tekst gewoon een persoon is: de Samaritaan komt dichterbij, want als je iemand wilt helpen, kun je niet op afstand blijven, je moet je ermee bemoeien, je vies maken, misschien zelfs besmet raken; hij verbindt zijn wonden nadat hij ze met olie en wijn heeft schoongemaakt; hij tilt het slachtoffer op zijn rijdier, dat wil zeggen dat hij hem op zich neemt, want je helpt pas echt als je bereid bent om de last van de pijn van de ander te dragen; hij brengt hem naar een herberg waar hij geld uitgeeft, ‘twee denarii’, ongeveer twee dagen loon; en hij belooft terug te komen en eventueel nog meer te betalen, want de ander is geen pakket dat bezorgd moet worden, maar iemand voor wie gezorgd moet worden.”
“Lieve broeders en zusters, wanneer zullen ook wij in staat zijn om onze reis te onderbreken en medeleven te tonen? Wanneer zullen we begrijpen dat die gewonde man langs de weg ieder van ons vertegenwoordigt? Dan zal de herinnering aan alle keren dat Jezus is gestopt om voor ons te zorgen, ons meer in staat stellen tot compassie”, aldus de bisschop van Rome.