Dubai, 2 december 2023 - Paus Franciscus heeft de deelnemers aan de COP28 in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) opgeroepen korte metten te maken met de traagheid in de strijd tegen klimaatverandering. In een toespraak, vanochtend in Dubai voorgelezen door zijn staatssecretaris, zei het hoofd van de Katholieke Kerk dat de rijke landen als grootste vervuilers een grotere verantwoordelijkheid hebben dan de arme.
Paus Franciscus had zijn persoonlijke deelname aan de klimaattop moeten afzeggen wegens ziekte. “Helaas kan ik niet bij u aanwezig zijn, zoals ik zo graag had gewild. Maar ik ben toch met u”, liet Franciscus kardinaal Pietro Parolin zeggen.
De vernietiging van de schepping is volgens de Heilige Vader een “structurele zonde”, die vooral de zwaksten treft en een conflict tussen generaties dreigt te veroorzaken, aldus de pontifex. De enige uitweg is de weg van saamhorigheid, niet alleen voor het behoud van de schepping, maar ook voor vrede. Het is de taak van deze generatie om te luisteren naar mensen, jongeren en kinderen om de basis te leggen voor een nieuw multilateralisme.
“Het is nu duidelijk geworden dat de huidige klimaatverandering voortkomt uit de oververhitting van de planeet, voornamelijk veroorzaakt door de toename van broeikasgassen in de atmosfeer als gevolg van menselijke activiteit, die de afgelopen decennia onhoudbaar is gebleken voor het ecosysteem. De drang om te produceren en te bezitten is een obsessie geworden, resulterend in een buitensporige hebzucht die het milieu tot voorwerp van ongebreidelde uitbuiting heeft gemaakt. Het klimaat, dat op hol is geslagen, roept ons toe om deze illusie van almacht te stoppen”, aldus Franciscus.
“Het is belangrijk dat er een doorbraak komt die niet slechts een gedeeltelijke koerswijziging is, maar een nieuwe manier om samen vooruitgang te boeken”, eist de paus. Hij verzet zich echter tegen de opvatting dat de toename van de wereldbevolking debet is aan de milieuvervuiling. “Geboorten zijn geen probleem, maar een hulpbron: ze zijn niet tegen het leven, maar voor het leven, terwijl bepaalde ideologische en utilitaire modellen die nu met fluwelen handschoen worden opgelegd aan gezinnen en volkeren echte vormen van kolonisatie zijn”, aldus de paus.
De Wereldklimaatconferentie van dit jaar kan volgens Franciscus een keerpunt blijken te zijn dat “een duidelijke en tastbare politieke wil laat zien die kan leiden tot een beslissende versnelling van de ecologische transitie”. De middelen om dit te bereiken moeten aan drie eisen voldoen: “Ze moeten efficiënt, bindend en gemakkelijk te controleren zijn op vier gebieden: energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, afzien van fossiele brandstoffen en onderwijs voor een levensstijl die minder afhankelijk is van de laatste."
Franciscus herinnerde de aanwezige staatshoofden en regeringsleiders aan hun politieke verantwoordelijkheid om concrete antwoorden te geven. Het doel van macht is immers om te dienen. “Laten we onze verdeeldheid achter ons laten en onze krachten bundelen! En laten we met Gods hulp uit de donkere nacht van oorlogen en milieuvernietiging komen om onze gezamenlijke toekomst om te vormen tot de dageraad van een nieuwe en stralende dag.”