Hilversum, 1 mei 2024 - ‘Gerechtigheid en vrede zullen elkaar kussen' (psalm 85) is het thema van het pausbezoek aan Verona, op 18 mei (Pinksterzaterdag). Het Vaticaan heeft afgelopen week het programma voor dit eendaagse bezoek aan de Noord-Italiaanse stad vrijgegeven.  

Franciscus reist per pauselijke helikopter naar Verona en landt daar om 8.00 uur. Hij wordt er verwelkomd door o.a. de plaatselijke bisschop Domenico Pompili en burgemeester Damiano Tomassi.  

Direct na aankomst verplaatst de paus zich naar de basiliek van de heilige Zeno voor een ontmoeting met priesters, diakens en bisschoppen. Op het plein voor de kerk wachten daarna honderden kinderen en tieners Franciscus op.  

Hierna is een bezoek aan de wereldberoemde Arena van Verona gepland. Daar zal hij vragen van gelovigen beantwoorden. De organisatie is in handen van de zogenoemde Arena van de Vrede, een samenwerkingsverband van de kerkelijke en liefdadigheidsorganisaties in Verona. 

Zoals bij veel reizen van Franciscus gaat hij ook naar een plaatselijke gevangenis, in dit geval die van Montorio. Daar spreekt Franciscus met personeel, vrijwilligers en gevangenen. De gesprekken worden voorafgegaan door een pauselijke toespraak.   

Tot slot zal Franciscus in het Bentegodi stadion de mis opdragen. Om kwart over zes wordt Franciscus weer thuis in het Vaticaan verwacht.  

Een maand later maakt de paus opnieuw een binnenlandse reis. Dan zal hij deelnemen aan de vergadering van de G7, een overlegorgaan van ‘s werelds belangrijkste industrielanden. Gastvrouw is de Italiaanse premier Giorgia Meloni. De meeting vindt plaats in Borgo Egnazia in de Italiaanse regio Apulië. Belangrijk thema: kunstmatige intelligentie, een nieuwe computertechniek die zowel mogelijkheden biedt maar ook grote gevaren met zich meebrengt. Het is een onderwerp waar de paus zich eerder over heeft uitgelaten. Zo spoorde hij op 1 januari van dit jaar alle landen aan om Kunstmatige Intelligentie (Artifical Intelligence) uitsluitend ten dienste te stellen van het menselijk welzijn.  

Ondanks zijn broze gezondheid blijft de paus ook naar het buitenland gaan. Begin september gaat Franciscus elf dagen naar Zuidoost-Azië, zijn 48ste buitenlandse reis. Landen die hij aandoet: Indonesië, Oost-Timor, Nieuw-Guinea en Singapore. Nooit eerder is de paus zo lang van huis geweest.    

 

nieuwsoverzicht