Dante op muur

Vaticaanstad, 25 maart 2021 - Paus Franciscus heeft de Florentijnse dichter Dante Alighieri (1265-1321) geprezen als “profeet van de hoop” en als “profeet van Gods barmhartigheid en de menselijke vrijheid”. De aanleiding is de 700ste sterfdag van de ‘vader van de Italiaanse taal’.

Het Vaticaans publiceerde vandaag de apostolische brief Candor lucis aeternae (‘De helderheid van het eeuwige licht’), waarin Franciscus uitvoerig ingaat op de literaire en wijsgerige verdiensten van Dante. De pontifex zegt te hopen dat nieuwe generaties de rijkdom van zijn werk ontdekken. 

De opperherder van de Katholieke Kerk benadrukt in het bijzonder de diepzinnigheid van De goddelijke komedie. Hij zegt dat dit hoofdwerk kracht, troost en hoop kan bieden, zelfs in tijden van corona. 

Het Vaticaan heeft talrijke herdenkingsevenementen aangekondigd voor dit Dante-feestjaar. Er zijn onder meer wetenschappelijke conferenties en tentoonstellingen in de Vaticaanse Musea gepland. Die worden georganiseerd door de Pontificale Raad voor de Cultuur, onder leiding van kardinaal Gianfranco Ravasi.

Dante is een van de beroemdste dichters van de Middeleeuwen. Door zijn politieke vijanden, gesteund door paus Bonifatius VIII, werd hij 1302 uit Florence verbannen. Hij stierf als balling in Ravenna op 14 september 1321. 

Lees ook: Profeet Mohammed niet in nieuwe vertaling van Dantes Goddelijke Komedie

Paus Franciscus wijst op de grote achting die zijn voorgangers voor Dante hadden. Zo wijdde Benedictus XV (1914-1922) een encycliek aan hem en schreef Paulus VI (1963-1978) een apostolische brief bij gelegenheid van zijn 700ste sterfdag. Franciscus had Dante al een keer uitgebreid geprezen bij zijn 750ste geboortedag in 2015. 

Dante was lid van de Derde Orde van Sint-Franciscus. Vandaar dat hij werd begraven bij de minderbroeders van Ravenna. Maar toen bleek dat de Florentijnen zijn gebeente opeisten, verborgen de minderbroeders het. In 1865 werd het skelet teruggevonden en bijgezet in een tombe naast de Sint-Franciscusbasiliek in Ravenna.