Assisi, 3 oktober 2020 - Paus Franciscus heeft vandaag, als eerste paus ooit, bij het graf van Sint-Franciscus van Assisi een mis opgedragen ter ere van de grote heilige. Aan het einde van de eucharistieviering ondertekende de paus op het altaar zijn derde encycliek Fratelli tutti, die morgen wordt gepubliceerd. 

Wat is een encycliek? 

Ter gelegenheid van de ondertekening had de paus een speciale reis naar de Umbrische bedevaartplaats gemaakt. Het was de eerste keer sinds de coronacrisis dat hij buiten Rome was. Onderweg bezocht Franciscus 's ochtends het klooster van de Arme Clarissen in Spello, waar hij een middagmaal kreeg aangeboden. Vervolgens ging hij in Assisi eerst naar de kerk die is toegewijd aan Sint-Clara, met wie Sint-Franciscus zijn ideaal van radicale armoede en universele broederschap beleefde. 

De mis in de crypte bij het graf van de gestigmatiseerde stichter van de Orde der Minderbroeders (O.F.M.) werd door siechts enkele tientallen mensen bijgewoond. Vanwege de coronamaatregelen moest het aantal aanwezigen beperkt blijven. 

Net als de encycliek Laudato si’ uit 2015 is Fratelli tutti geïnspireerd op de spiritualiteit van Sint-Franciscus van Assisi. Vandaar dat ervoor gekozen is Fratelli tutti te publiceren op 4 oktober, de feestdag van de 13de-eeuwse heilige, die de nationale patroon van Italië is.

De titel Fratelli tutti (‘alle broeders’) komt uit een tekst van Sint-Franciscus, waarin hij alle leden van zijn orde wijst op de liefde van de Goede Herder. 

De nieuwe encycliek gaat over broederschap en sociale vriendschap, en wil de mensheid in deze tijd van de coronapandemie aanzetten tot radicale solidariteit.