Rome, 5 september 2023 - Paus Franciscus onthulde gisteren in het vliegtuig het bestaan van een gezamenlijke commissie tussen China en de Heilige Stoel over de benoeming van katholieke bisschoppen. Daarmee gaf de pontifex de duidelijkste uitleg tot nu toe over wat er in de geheime overeenkomst tussen de Heilige Stoel en China zou kunnen staan.

“Er is een commissie die werkt aan de benoeming van bisschoppen – de Chinese regering en het Vaticaan – en er is al enige tijd een dialoog gaande”, vertelde de paus aan meereizende journalisten tijdens de vlucht tussen Mongolië en Rome.

Paus groet in Mongolië het “nobel Chinese volk”  (3 september 2023)

Franciscus omschreef de betrekkingen van het Vaticaan met de Volksrepubliek China als “zeer respectvol”. 

“Ik denk dat we verder moeten gaan in het religieuze aspect om elkaar meer te begrijpen. De Chinezen moeten niet denken dat de Kerk hun cultuur en waarden niet accepteert en dat de Kerk afhankelijk is van een buitenlandse mogendheid”, voegde hij eraan toe.

De “vriendschappelijke” commissie onder leiding van kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin doet het volgens Franciscus goed. “Ze doen goed werk. De relaties zijn zo, laten we zeggen dat ze onderweg zijn. En ik heb groot respect voor het Chinese volk.”

Tot gisteren was over het geheime Sino-Vaticaanse akkoord alleen onthuld dat het te maken had met, zoals Parolin zei, “consensuele beslissingen” over de benoeming van Chinese bisschoppen en dat China de overeenkomst had geschonden door eenzijdig katholieke bisschoppen te benoemen in Shanghai en het “bisdom Jiangxi", een groot diocees dat is opgericht door de Chinese regering en dat niet wordt erkend door het Vaticaan.

Paus Franciscus vertelde de meereizende journalisten ook dat het Vaticaan en China buitenlandse uitwisselingen hebben gehouden met katholieke priesters en intellectuelen die lesgeven aan een universiteit in China, en beschreef dit als een voorbeeld van “openheid” van de kant van de Chinezen.

De diplomatieke relatie van de Heilige Stoel met China was een onderwerp van aandacht tijdens het vierdaagse pausbezoek aan Mongolië, dat een bijna 4.800 km lange grens met China deelt.

Een groep Chinese katholieken, onder wie de zogenoemde ‘ondergrondse rooms-katholieken’, woonde de allereerste pausmis in Mongolië en andere evenementen bij. Daarbij kozen sommigen ervoor om hun identiteit te verbergen met gezichtsmaskers en zonnebrillen tijdens de officiële welkomstceremonie uit angst voor mogelijke vergelding van de Chinese regering, die de reis naar Mongolië had verboden. Anderen zwaaiden onbevreesd met Chinese vlaggen toen zij paus Franciscus in levenden lijve zagen.