Rome, 3 februari 2025 – Paus Franciscus heeft vanochtend de Internationale Top voor de Rechten van het Kind in Vaticaanstad geopend met een emotionele toespraak. Hij wees op het lot van miljoenen kinderen die zijn getroffen door oorlogen en conflicten, geen toegang hebben tot onderwijs, dakloos zijn, slachtoffer zijn van dwangarbeid, mensenhandel, misbruik en uitbuiting van allerlei aard, waaronder gedwongen huwelijken.
“Wat we helaas bijna dagelijks hebben gezien in de afgelopen tijd, kinderen die sterven onder bommen en worden geofferd aan de afgoden van macht, ideologie en nationalistische belangen, is onaanvaardbaar”, zei de Heilige Vader. “In werkelijkheid is niets het leven van een kind waard. De kleintjes doden betekent hun een toekomst ontzeggen”, zei de pontifex in de Clementijnse Zaal van het Apostolisch Paleis.
Geen bescherming
Franciscus hekelde het gebrek aan rechten van veel minderjarigen, onder wie kinderen van de vervolgde Rohingya en migranten zonder papieren aan de grens met de VS. “Naar schatting 150 miljoen ‘onzichtbare’ kinderen hebben geen legaal bestaan. Dit belemmert de toegang tot onderwijs of gezondheidszorg, maar het belangrijkste is dat ze geen wettelijke bescherming genieten en gemakkelijk misbruikt of als slaaf verkocht kunnen worden.”
De 88-jarige paus ging ook in op de situatie van kinderen en jongeren in rijke geïndustrialiseerde landen. Hun overdreven individualisme is ook schadelijk voor minderjarigen, zei hij. “Soms worden ze mishandeld of zelfs onderdrukt door degenen die hen zouden moeten beschermen en opvoeden, ze worden het slachtoffer van ruzies, sociale of psychologische problemen en ouderlijke afhankelijkheid.”
Abortus
De paus veroordeelde verder de “moorddadige praktijk van abortus”, die de bron van hoop voor de hele samenleving afsnijdt. “We moeten erkennen dat jonge kinderen observeren, begrijpen en onthouden. En met hun blikken en hun zwijgen spreken ze tot ons. Laten we naar hen luisteren”, drong Franciscus aan.
Sprekers
De opening van de bijeenkomst door de paus wordt gevolgd door in totaal acht discussierondes. Sprekers zijn onder anderen kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin; koningin Rania van Jordanië; de Italiaanse oud-premier Mario Draghi; Nobelprijswinnaars Al Gore en Kailash Satyarthi; Holocaustoverlevenden Edith Bruck en Liliana Segre; de Britse rabbijn David Rosen; de hoofdeconoom van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO, Máximo Torero; de Indonesische oud-president Megawati Soekarnoputri; en Interpol-president Naser Al-Raisi.