Hilversum, 4 mei - Paus Franciscus heeft vandaag stil gestaan bij het aankomend jubileum van Amsterdam. De hoofdstad gaat namelijk vanaf oktober zijn 750-jarig jubileum vieren. Dit feit was voor gelovige Amsterdammers en het bisdom Haarlem-Amsterdam aanleiding om een verzoek in te dienen om bij de paus op audiëntie te mogen, gekoppeld aan een pelgrimage naar de graven van Petrus en Paulus. De reis was een initiatief van Katholiek Welzijnswerk Amsterdam, de familie Russell en de rector van de Nicolaasbasiliek Erik Fennnis. De ontmoeting met de paus duurde een kwartier en was zeer hartelijk.
De 48-koppige delegatie, onder wie bisschop Jan Hendriks, priesters en actieve gelovigen, hoorde de paus zeggen dat de stichting en de groei van de stad Amsterdam altijd sterk verbonden zijn geweest met het katholieke geloof. Hij memoreerde het eucharistisch wonder van 1345 (een hostie die ongeschonden bleef zweven boven brandend haardvuur) dat tot op de dag van vandaag jaarlijks wordt gevierd met een stille processie (Stille Omgang) en de aanbidding van het H. Sacrament.
Franciscus prees de huidige hulpverlening vanuit de kerk aan armen, migranten en drugsverslaafden. Dat gebeurt vanuit parochies, zoals de Nicolaas-parochie en soms in samenwerking met de Zusters van Moeder Teresa (vanuit De Jordaan) en de Sant'Egidio-gemeenschap (Waterlooplein).
Hij moedigde de aanwezigen aan om vanuit hun gelovige inspiratie door te gaan met hun belangrijke werk: hun zorg voor de naaste. “Jullie prachtige stad is de thuisbasis van mensen uit alle windstreken. En het zijn de kerken waarin mensen met verschillende sociale en culturele achtergronden samenkomen, Ik wil u bedanken voor uw inzet om dat mogelijk te maken. “
De delegatie was niet met lege handen gekomen. Franciscus kreeg een speciaal voor hem gekweekte tulp aangeboden: de witte Fratelli Tutti tulp. De naam verwijst naar de encycliek van Franciscus over menselijke broederschap. En het koor Capella Digimaris, deels verbonden aan de Nicolaasbasiliek, zong voor hem het lied La Muerte del Angel (de dood van de engel), gecomponeerd door de Argentijnse componist en bandeon-speler Astor Piazzolla. Landgenoot Franciscus kon deze keuze zeer waarderen. Op het eind van de uitvoering stak hij beide duimen in de lucht.
Bisschop Hendriks liet na afloop aan het ND weten de paus niet officieel uitgenodigd te hebben voor een bezoek aan Amsterdam. “Maar we zijn wel zo ondeugend geweest om de paus een boek over Amsterdam aan te bieden. Voorin hadden we geschreven: Benvenuto ad Amsterdam, welkom in Amsterdam. “
Dat de paus in het komende jaar ook echt naar Amsterdam afreist lijkt echter niet aan de orde.