Rome, 30 december 2024 – Paus Franciscus heeft zijn medeleven betuigd met het overlijden van de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, die gisteren op 100-jarige leeftijd overleed. Dat staat in een vandaag gepubliceerd telegram, dat is ondertekend door kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin. Het Vaticaan deelde niet mee naar wie het telegram is verstuurd.
Carter werd “gemotiveerd door een diep christelijk geloof”en zette zich in voor “de zaak van verzoening en vrede tussen volkeren, de verdediging van mensenrechten en het welzijn van armen en behoeftigen”, staat er in het pauselijk telegram.
Carter was officier in de Amerikaanse marine. Hij stond op het punt ingenieur te worden aan boord van de USS Seawolf (SSN-575), een van de eerste onderzeeërs die op kernenergie werkten, toen in juli 1953 zijn vader stierf. Daarop verliet hij de marine om de pindaplantage van zijn vader in Georgia over te nemen. Van die staat was hij van 1971 tot 1975 gouverneur. Op 20 januari 1977 werd hij beëdigd als de 39ste president van de Verenigde Staten, nadat hij in de verkiezingen van 1976 zittend president Gerald Ford had verslagen.
De kroon op zijn diplomatieke werk waren de onderhandelingen die in Camp David werden gevoerd om een einde te maken aan het Arabisch-Israëlische conflict, dat op 17 september 1978 werd bezegeld door de historische ondertekening van het vredesakkoord in het Witte Huis tussen de Egyptische president Sadat en de Israëlische premier Begin.
In het moeilijke klimaat van de Koude Oorlog werd het presidentschap van Carter ook gekenmerkt door wat toen détente-acties werden genoemd, zoals de hervatting van de dialoog tussen de VS en de Sovjet-Unie over de beperking van strategische wapens.
Na zijn ambtstermijn als president bleef Carter zich inzetten voor de wereldvrede. In 2002 was hij de eerste voormalige president die Cuba bezocht en Fidel Castro ontmoette, in weerwil van het embargo. Datzelfde jaar kreeg hij de Nobelvredesprijs voor zijn aandacht voor mensenrechten en marginalisatie in het algemeen. Bij die gelegenheid verklaarde het Nobelcomité dat “zijn werk nog meer dan 100 jaar herinnerd zal worden”.
President Joe Biden heeft 9 januari uitgeroepen tot een dag van nationale rouw aan. “Amerika en de wereld hebben een buitengewoon leider verloren”, zei Biden over zijn partijgenoot.
Aartsbisschop Timothy Broglio, voorzitter van de Conferentie van Katholieke Bisschoppen van de Verenigde Staten, legde deze verklaring af over het overlijden van Jimmy Carter: “Namens mijn broeder-bisschoppen rouwen wij mee om het overlijden van voormalig president Jimmy Carter. Zijn levenslange inzet voor vrede tussen de naties zal een inspiratie blijven voor een wereld die vredestichters nodig heeft. Ik bid voor de rust van zijn ziel en de troost van zijn familie.”
Jimmy Carter was zijn leven lang belijdend christen. Hij was lid van de Southern Baptist Convention, het grootste protestantse kerkgenootschap in de VS.