Rome, 15 oktober 2023 - Paus Franciscus heeft vandaag in zijn zondagse angelustoespraak een speciale dag van gebed en vasten aangekondigd. Die vindt plaats aanstaande dinsdag. De gelovigen worden opgeroepen massaal deel te nemen aan de geestelijke strijd tegen satanische krachten die thans huishouden in onder meer het Midden-Oosten.
“Ik blijf met veel pijn volgen wat er gebeurt in Israël en Palestina. Ik denk terug aan de velen..., vooral de kleintjes en de ouderen. Ik herhaal mijn oproep voor de vrijlating van de gijzelaars en ik vraag met klem dat kinderen, zieken, ouderen, vrouwen en alle burgers niet het slachtoffer worden van het conflict”, zei de pontifex tot de menigte op het Sint-Pietersplein.
Humanitaire corridors
Franciscus eist van de strijdende partijen dat zij te allen tijde de mensenrechten respecteren. “Vooral in Gaza, waar dringend humanitaire corridors moeten worden gegarandeerd en de hele bevolking moet worden gered. Broeders en zusters, er zijn er al zoveel gestorven. Alsjeblieft, laat er niet nog meer onschuldig bloed vergoten worden, noch in het Heilige Land, noch in Oekraïne, noch ergens anders! Genoeg! Oorlogen zijn altijd een nederlaag, altijd!”
“Gebed”, zo vervolgde de paus, “is de milde en heilige kracht om de duivelse kracht van haat, terrorisme en oorlog te weerstaan. Ik nodig alle gelovigen uit om zich aan te sluiten bij de Kerk in het Heilige Land en aanstaande dinsdag, 17 oktober, te wijden aan gebed en vasten. En laten we nu bidden tot Onze Lieve Vrouw …. [Ave Maria].”
Franciscus zei verder dat zijn bezorgdheid over de crisis in Nagorno-Karabach niet is afgenomen. “Naast de humanitaire situatie van de ontheemden – die ernstig is – wil ik ook een speciale oproep doen voor de bescherming van de kloosters en gebedshuizen in de regio. Ik hoop dat ze, te beginnen bij de autoriteiten en alle inwoners, kunnen worden gerespecteerd en beschermd als onderdeel van de lokale cultuur, uitdrukking van het geloof en een teken van broederschap die het mogelijk maakt om samen te leven in verschillen.”
Azerbeidzjan viel de betwiste regio Nagorno-Karabach, vooral bewoond door etnische Armeniërs, in september aan. Dat had een grote vluchtelingenstroom richting buurland Armenië tot gevolg. Het separatistische bestuur van Nagorno-Karabach besloot na de recente gevechten met Azerbeidzjan om de zelfverklaarde republiek per 1 januari op te heffen.
Om de regio wordt al decennia gevochten door Armenië en Azerbeidzjan, maar de internationale gemeenschap erkent het als deel van Azerbeidzjan. De meeste van de 120.000 etnisch Armeense inwoners zijn het gebied ontvlucht.