Rome, 2 december 2024 – Het bewind van Daniel Ortega in Nicaragua heeft de afgelopen jaren de Katholieke Kerk behoorlijk dwarsgezeten. Religieuze congregaties werden uitgewezen, kerkelijke media het zwijgen opgelegd en geestelijken gevangengezet of verbannen. Reden voor paus Franciscus om de katholieken in het Midden-Amerikaanse land een hart onder de riem te steken, echter zonder expliciet te verwijzen naar de dictatoriale handelingen van het bewind tegen de kerk.
“Al enige tijd wilde ik jullie een pastorale brief schrijven om nogmaals mijn genegenheid te bevestigen voor het Nicaraguaanse volk, dat zich altijd heeft onderscheiden door een buitengewone liefde voor God, die jullie zo liefdevol Papachú noemen. Ik ben bij jullie, vooral in deze dagen waarin jullie de Noveen van de Onbevlekte Ontvangenis vieren.” Zo begint de Heilige Vader zijn Spaanstalige brief die vandaag door het Vaticaan is gepubliceerd.
“Vooral in de moeilijkste momenten, wanneer het menselijkerwijs onmogelijk wordt om te begrijpen wat God van ons wil, zijn we geroepen om niet te twijfelen aan zijn zorg en barmhartigheid”, zegt de paus.
“Kinderlijk vertrouwen in Hem en trouw aan de Kerk zijn de twee grote bakens die het bestaan van de Nicaraguanen volgens Franciscus kunnen verlichten. “Wees er zeker van dat geloof en hoop wonderen verrichten.”
In Nicaragua heeft het Sandinistische regime onlangs twee gevangen bisschoppen en veertien andere geestelijken en twee seminaristen uit de gevangenis vrijgelaten en naar het Vaticaan gedeporteerd, volgens een bericht van de regeringskritische website La Prensa.
Anderhalve week geleden keurde het Nicaraguaanse parlement, gecontroleerd door het Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN), unaniem een grondwetswijziging goed die de macht van president Daniel Ortega en zijn vrouw en vicepresidente Rosario Murillo nog groter maakt. Het amendement was een voorstel van het echtpaar-Ortega zelf.
Meer dan 100 artikelen uit de grondwet worden aangepast. Daarmee wordt Nicaragua een revolutionaire staat waarin de strikte scheiding tussen de drie machten (wetgevende, uitvoerende, rechtsprekende) is opgeheven.
Een van de meest opvallende wijzigingen is dat Ortega en zijn vrouw niet langer president en vicepresident moeten worden genoemd. “Het presidium van de republiek zal bestaan uit een copresident en een copresidente”, staat in het amendement. Hun ambtstermijn wordt ook verlengd van 5 naar 6 jaar. Dat betekent dat de Ortega’s nog zeker tot aan 2028 aan de macht zijn.