Rome, 31 december 2023 - Paus Franciscus heeft vanavond tijdens de eerste vespers van het hoogfeest van Maria Moeder Gods het Romeinse stadsbestuur aangespoord om de openbare voorzieningen voor het komende kerkelijke jubeljaar te verbeteren.
In het Heilig Jaar 2025 worden tientallen miljoenen pelgrims in de Eeuwige Stad verwacht.
De Romeinse pontifex sprak vanavond de wens uit dat alle betrokkenen hun best gaan doen om van Rome een stad van hoop te maken, zowel voor haar inwoners als haar bezoekers.
De gebedsdienst in de Vaticaanse Basiliek werd afgesloten met de plechtige hymne Te Deum om God te danken voor het afgelopen kalenderjaar.
De viering werd onder anderen bijgewoond door burgemeester Roberto Gualtieri van Rome, die in de Sint-Pieter op de eerste rij zat. Na afloop kreeg hij van de paus een hand.
Volgens Franciscus is Rome onvoldoende toegankelijk voor ouderen en voor mensen die slecht ter been zijn. De stad moet leefbaarder worden.
“Dierbare broeders en zusters, we kunnen ons afvragen: bereidt Rome zich voor om een stad van hoop te worden in het Heilig Jaar? We weten allemaal dat de organisatie van het Jubileum al enige tijd aan de gang is. Maar we begrijpen heel goed dat het, in het perspectief dat wij hier innemen, daar niet in de eerste plaats om gaat; het gaat eerder om het getuigenis van de kerkelijke en burgerlijke gemeenschap; een getuigenis dat, meer dan in de gebeurtenissen, bestaat in de stijl van leven, in de ethische en spirituele kwaliteit van het samenleven. En zo kan de vraag als volgt geformuleerd worden: werken we eraan, ieder op zijn eigen gebied, dat deze stad een teken van hoop mag zijn voor hen die erin wonen en voor hen die haar bezoeken?”, de paus.
“Een voorbeeld. Het Sint-Pietersplein betreden en zien dat in de omarming van de zuilengalerij mensen van alle nationaliteiten, culturen en religies zich vrij en sereen bewegen, is een ervaring die hoop geeft. Een ander voorbeeld: de charme van het historische centrum van Rome is blijvend en universeel; maar ook ouderen of mensen met een motorische handicap moeten ervan kunnen genieten; en de grote schoonheid moet gepaard gaan met eenvoudig decorum en normale functionaliteit op de plaatsen en in de situaties van het gewone, dagelijkse leven. Want een stad die leefbaarder is voor haar burgers is ook gastvrijer voor iedereen.”
Het laatste gewone jubeljaar werd gevierd in 2000. Het laatste buitengewone jubeljaar, uitgeroepen door paus Franciscus, stond in het teken van barmhartigheid; het werd gevierd van 8 december 2015 tot 20 november 2016.