Rome, 24 februari 2024 – Paus Franciscus heeft vandaag, de Tweede Zondag van de Veertigdagentijd, stil gestaan bij de oorlog in Oekraïne. Gisteren was het precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.
“Gisteren, 24 februari, herdachten we met verdriet de tweede verjaardag van het begin van de grootschalige oorlog in Oekraïne”, zei de paus in zijn toespraak direct na het bidden van het Engel des Heren.
“Zoveel slachtoffers, gewonden, verwoesting, angst, tranen in een periode die verschrikkelijk lang aan het worden is en waarvan het einde nog niet in zicht is! Het is een oorlog die niet alleen die regio van Europa verwoest, maar ook een wereldwijde golf van angst en haat ontketent”, zei de pontifex, die gisteren nog zijn afspraken liet afzeggen in verband met een lichte griep, tot de menigte op het Sint-Pietersplein.
Beetje menselijkheid
“Terwijl ik mijn diepste genegenheid voor het gekwelde Oekraïense volk hernieuw en bid voor allen, vooral voor de vele onschuldige slachtoffers, pleit ik voor het herstel van dat kleine beetje menselijkheid dat de voorwaarden zal scheppen voor een diplomatieke oplossing op zoek naar een rechtvaardige en duurzame vrede.”
Gaza
“En, broeders en zusters”, vervolgde Franciscus, “laten we niet vergeten te bidden voor Palestina, voor Israël en voor de vele door oorlog verscheurde volkeren, en hen die lijden concreet te helpen! Laten we denken aan zoveel lijden, laten we denken aan de gewonde, onschuldige kinderen.”
Congo
De paus besteedde ook aandacht aan andere brandhaarden. “Ik volg met bezorgdheid het toenemende geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ik sluit me aan bij de oproep van de bisschoppen om te bidden voor vrede, in de hoop dat er een einde komt aan de gevechten en dat er gezocht wordt naar een oprechte en constructieve dialoog.”
Nigeria
De steeds frequentere ontvoeringen in Nigeria zijn voor de paus reden tot bezorgdheid. “Ik betuig mijn nabijheid in gebed voor het Nigeriaanse volk, in de hoop dat inspanningen zullen worden gedaan om de verspreiding van deze episodes zoveel mogelijk in te dammen.”
Mongolië
“Ik ben ook dicht bij de bevolking van Mongolië, die getroffen wordt door een golf van intense koude, die ernstige humanitaire gevolgen heeft. Dit extreme fenomeen is ook een teken van klimaatverandering en de gevolgen daarvan”, aldus de Heilige Vader. “De klimaatcrisis is een wereldwijd sociaal probleem, dat diep ingrijpt in het leven van vele broeders en zusters, vooral de meest kwetsbaren: laten we bidden voor wijze en moedige keuzes om bij te dragen aan de zorg voor de schepping.”