Videogesprek

Vaticaanstad, 16 maart 2022 - Het Vaticaan heeft bevestigd dat vandaag in de vroege namiddag een videogesprek heeft plaatsgevonden tussen paus Franciscus en patriarch Kirill van Moskou.

“Het gesprek ging over de oorlog in Oekraïne en de rol van christenen en hun voorgangers om alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat er vrede komt”, aldus Matteo Bruni, chef van de persdienst van de Heilige Stoel. 

Franciscus zei tegen de Russisch-orthodoxe kerkleider dat de Kerk niet de taal van de politiek gebruiken, maar de taal van Jezus. “Wij zijn herders van hetzelfde Heilige Volk dat gelooft in God, in de Heilige Drievuldigheid, in de Heilige Moeder van God: daarom moeten wij ons verenigen in het streven naar vrede, naar hulp aan hen die lijden, naar wegen van vrede, naar het stoppen van het vuur.”

Beiden benadrukten volgens Bruni het buitengewone belang van het lopende onderhandelingsproces, want, zo zei de paus: “Degenen die de rekening van de oorlog betalen zijn de mensen, het zijn de Russische soldaten en het zijn de mensen die gebombardeerd worden en sterven.”

“Als herders”, vervolgde de paus, “hebben wij de plicht om dicht bij de mensen te zijn en hen te helpen die lijden onder de oorlog. Ooit sprak men, zelfs in onze kerken, van een heilige oorlog of een rechtvaardige oorlog. Tegenwoordig mogen we zo niet praten. Er is een christelijk bewustzijn ontstaan van het belang van vrede.”

En, instemmend met de patriarch hoe “de Kerken geroepen zijn om bij te dragen aan het versterken van vrede en gerechtigheid”, concludeerde paus Franciscus: “Oorlogen zijn altijd onrechtvaardig. Want het is het volk van God dat betaalt. Onze harten kunnen niet anders dan wenen voor de kinderen, de vrouwen die gedood zijn, alle slachtoffers van de oorlog. Oorlog is nooit de manier. De Geest die ons verenigt vraagt ons als herders de volkeren te helpen die onder de oorlog te lijden hebben.”

Het videogesprek vond plaats met de hulp van tolken. Het werd ook bijgewoond door kardinaal Kurt Koch, president van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen, en metropoliet Hilarion van Volokolamsk, hoofd van de afdeling Externe Betrekkingen van het Moskouse Patriarchaat.