Vaticaanstad, 21 december 2020 - Paus Franciscus heeft vanochtend in zijn kersttoespraak tot de Romeinse Curie opgeroepen de huidige crisis van de Kerk te omarmen als een kans en niet te verzanden in kerkpolitieke conflicten.

Een crisis levert over het algemeen iets goeds op, terwijl een conflict altijd resulteert in winnaars en verliezers, aldus de pontifex tot de curieprelaten en hun naaste medewerkers. Franciscus sprak hen toe in de Aula der Zegeningen in het Apostolisch Paleis.

De bisschop van Rome zei ook dat de coronapandemie een “test van het uithoudingsvermogen” is en moet worden opgevat als zowel een uitdaging als een kans om “onszelf te bekeren en weer authentiek te worden”.

kerstspeech paus 2020 (Vatican Media)

Hervorming
“Als de Kerk wordt geïnterpreteerd volgens de categorieën van conflict – rechts en links, progressief en traditionalistisch – dan wordt haar ware aard gefragmenteerd, gepolariseerd, geperverteerd en verraden”, waarschuwde Franciscus. “De Kerk is een lichaam dat voortdurend in crisis verkeert, juist omdat het leeft.”

Sinds zijn aantreden is de Argentijnse paus bezig met de hervorming van de Romeinse Curie, het ambtelijk apparaat waarmee de bisschop van Rome uiting geeft aan zijn taak als herder van de universele kerk. Maar die noodzakelijke hervorming is volgens Franciscus niet te vergelijken met “het oplappen van een oude jurk”. Ook valt de hervorming niet samen met “het schrijven van een nieuwe apostolische constitutie”. Daarmee verwees de paus naar het langverwachte document dat het nieuwe statuut van de Romeinse Curie bevat. Een hervorming van de kerk is “iets anders”, zei hij. Crises en de daaruit voortvloeiende hervormingen moeten worden omarmd als “tijden van genade”, aldus Franciscus.

Naast een moreel appel op de curialen klonk er uit de mond van de paus ook waardering voor hen. “Hier in de Curie zijn er velen die getuigenis afleggen met hun nederige, discrete, stille, trouwe, professionele en eerlijke werk.”

De Heilige Vader zei dat er naast de problemen ook het geloofsgetuigenis van de prelaten bestaat, waarmee zij de wereld een teken van hoop bieden. “Het enige verschil is dat problemen meteen in de krant komen, terwijl de tekenen van hoop er langer over doen om nieuws te worden, en soms zelfs nooit het nieuws halen.”

Paus Franciscus hield vanochtend ook een bijzondere audiëntie voor alle werknemers van de Heilige Stoel en het Gouvernement van Vaticaanstad en hun gezinnen. Die vond plaats in de Paulus VI-Aula, de grote audiëntiezaal aan de zuidkant van Vaticaanstad.